Egészség

Miért fejezzük be a maradékok evését ünnepek után?

Az ételmaradékok újramelegítése negatívan befolyásolhatja a gyomor-bél traktust

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szénhidrátokban gazdag ételek ismételt hőkezelése megváltoztathatja a bennük lévő keményítő szerkezetét, ami az emésztésnek ellenálló, úgynevezett „rezisztens” keményítő kialakulásához vezethet – írja a Daily Mail, számol be a Sports.kz.

Miért fejezzük be a maradékok evését ünnepek után?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Josie Porter brit táplálkozási szakértő rámutat, hogy az olyan élelmiszerek, mint a burgonya, nehezen emészthetők, miután lehűtötték, majd felmelegítették őket. Ez kellemetlen tüneteket, többek között haspuffadást, gázképződést és gyomorfájást okozhat, különösen az érzékeny emésztésű embereknél.

Egy másik szakértő, Carrie Ruxton táplálkozási szakértő hangsúlyozza, hogy a rezisztens keményítő bélre gyakorolt hatása kiszámíthatatlan. Rámutat, hogy sok, irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő ember esetében az ilyen keményítő fogyasztása súlyosbíthatja az állapot tüneteit.

Bár a rezisztens keményítőt a fogyás és a bélbaktériumok javulása szempontjából előnyösnek tartják, az ünnepek alatt nagy mennyiségben történő fogyasztása emésztési zavarokat okozhat.

Kapcsolódó írásaink