Egészség

Ezért van a fertőtlenítőszerekre írva, hogy a mikrobáknak csak a 99,9 százalékát pusztítják el

Sosem ígérik, hogy az összeset

Nemcsak a háztartási fertőtlenítőszerekre, de a kézfertőtlenítőkre és a fertőtlenítő törlőkendőkre is ez van írva. Miért van ez? – írja az origo.hu.

Ezért van a fertőtlenítőszerekre írva, hogy a mikrobáknak csak a 99,9 százalékát pusztítják el
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A háztartásokban lévő felületeken és tárgyakon több millió mikroba van, mely mikrobák legtöbbje nem káros (és vannak, amelyek még jók is nekünk), de egy kis részük megbetegítenek bennünket. Miért nem 100 százalékos hatékonyságúak a fertőtlenítők? A válaszhoz kell némi mikrobiológiai és némi matematikai ismeret.

Mi a fertőtlenítő? A fertőtlenítőszerek olyan anyagok, amik elpusztítják, vagy inaktiválják az élettelen tárgyakon lévő baktériumokat, vírusokat és más mikrobákat. A háztartásokban lévő felületeken és tárgyakon több millió mikroba van. A legtöbbje nem káros (és vannak, amelyek még jók is nekünk), de egy kis részük megbetegítenek bennünket. Bár a fertőtlenítés tartalmaz fizikai intervenciókat is, mint például a hőkezelés, vagy az UV fény alkalmazása, az emberek általában fertőtlenítő alatt a vegyszereket értik. A vegyi fertőtlenítők gyakran aktív összetevőket tartalmaznak, például alkoholokat, klórgáz vegyületeket és hidrogén-peroxidot, amelyek a mikrobák elpusztítása céljából a mikrobák létfontosságú összetevőit célozzák meg.

A mikrobák ártalmatlanításának matematikája

Az utóbbi néhány évben a koronavírus terjedése kapcsán hallhattunk az exponenciális növekedésről. Ilyenkor egyre nagyobb ütemben növekednek a számok, ami ahhoz vezet, hogy valaminek a mérete nagyon gyorsan robbanásszerűen növekszik. Például, ha egy 100 baktériumból álló kolónia minden órában megduplázódik, 24 órán belül a baktérium populáció több, mint 1,5 billió lesz. Viszont a mikrobák elpusztítása, vagy inaktiválása logaritmikus csökkenési mintázatot követ, ami az exponenciális növekedés ellentettje. Itt, bár a mikrobák száma idővel csökken, a mikrobák számának csökkenése miatt lassul a pusztulás rátája. Például, ha egy fertőtlenítő percenként a baktériumok 90 százalékát pusztítja el, egy perc múlva az eredeti baktériumoknak csak a 10 százaléka marad meg. A következő perc után a megmaradt 10 százalék baktérium 10 százaléka marad (az eredeti mennyiség egy százaléka) és így tovább.

A logaritmikus mintázat miatt soha nem állíthatjuk azt, hogy elpusztítjuk bármely mikrobás populáció 100 százalékát. Tudományosan mindig csak azt mondhatjuk, hogy képesek vagyunk csökkenteni a mikrobiális terhelést a kezdeti populáció egy bizonyos hányadával. Ez az oka, hogy a legtöbb házi használatra árusított fertőtlenítőre az van írva, hogy a mikrobák 99,9 százalékát pusztítja el. Más termékek, például a kézfertőtlenítők és fertőtlenítő törlőkendők, melyekre szintén az van írva, hogy a mikrobák 99,9 százalékát pusztítják el, ugyanezt az elvet követik.

Való világbéli következmények

Mint egy csomó tudományos dolog esetén, a való világban a dolgok kissé komplikáltabbak, mint a laboratóriumban. Számos más tényezőt is figyelembe kell venni, amikor felmérik, hogy egy fertőtlenítő valószínűleg mennyire jól távolítja el a mikrobákat egy felületről. Az egyik ilyen tényező az a kezdeti mikroba populáció mérete, amitől próbálunk megszabadulni. Minél fertőzöttebb egy felület, annál erősebb fertőtlenítőre van szükség, hogy kiiktassuk a mikrobákat.

Például, ha egy felületen kezdetben csak 100 mikroba van, és ennek a 99,9 százalékát eltávolítjuk egy fertőtlenítővel, bizonyosak lehetünk benne, hogy hatékonyan eltávolítottunk minden mikrobát a felületről. Ellenben, ha a kezdeti populáció nagy, több százmillió, vagy több száz billió mikrobából álló populáció fertőzi a felületet, akkor, még ha a mikrobiális terhelést 99,9 százalékkal csökkentjük is, potenciálisan még mindig több millió mikroba marad a felületen.

Az idő kulcsfontosságú tényező, ami meghatározza, hogy a mikroba pusztítulás hatékonyságát. Ha egy nagyon fertőzött felületet hosszabb ideig teszünk ki a fertőtlenítőnek, akkor több mikroba populáció pusztul el. A mindennapos használatú háztartási fertőtlenítők címkéjén gyakran rajta van, hogy mennyi ideig hagyjuk a felületen a fertőtlenítőszert..

Egyéb tényezők, például a hőmérséklet, páratartalom és a felület fajtája szintén hatással van arra, hogy milyen hatékonyan működik a fertőtlenítő a laboratóriumon kívül. És a való világban lehet, hogy a mikrobák érzékenyebbek, vagy kevésbé érzékenyek a fertőtlenítőre, mint a laboratóriumban.

A fertőtlenítőkkel csökkentjük a fertőzés kockázatát

A fertőtlenítők észszerű használata fontos szerepet játszik mindennapi életünkben, melyekkel csökkentjük a patogéneknek való kitettségünket. Csökkentik a megbetegedés kockázatát. Az, hogy tudományosan nem lehet bizonyítani, hogy 100 százalékosan hatékonyak a fertőtlenítők, semmi esetre sem csökkenti a fontosságukat a fertőzés kontrollálásában. De mindig más fertőzés elleni praktikákkal, például kézmosással kiegészítve kell alkalmazni őket, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát.

Kapcsolódó írásaink