Egészség
Az irritábilis bél szindróma tünetei enyhíthetőek
A FODMAP diéta lényege

Ide tartoznak az olyan fermentálható oligo-, di-, monoszacharidok és cukoralkoholok rövidítése, mint a fruktóz, a laktóz, a szorbitol, a galakto-oligoszacharid és a fruktán. Ezen cukrok közös jellemzője, hogy rosszul szívódnak fel a vékonybélből, így egy részük a vastagbélig is eljut, ahol a jelenlévő bélbaktériumok fermentálni, vagyis erjeszteni kezdik őket.
Ezért fogyasztásuk kellemetlen tüneteket válthat ki, így például gázképződést, puffadást, hasmenést vagy székrekedést, fájdalmat, görcsöket vagy hányingert, teltségérzetet.
A magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek alapvetően nem rontják az IBS állapotát, viszont súlyosbíthatják a tüneteket, mivel ezen egyéneknek eleve érzékenyebb a bélrendszerük. Ezek elhagyása az étrendből javíthatja az IBS tüneteit. Erre szolgál az alacsony FODMAP diéta.
A FODMAP diéta lényege a magas FODMAP-tartalmú alapanyagok fogyasztásának a mérséklése vagy teljes kiiktatása az étrendből. Ehhez bizonyos gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket és tejtermékeket kerülni kell, és helyettük inkább alacsony FODMAP-tartalmú élelmiszereket fogyasztani.
Magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek közé tartozik a fokhagyma, a hagyma, az alma, a zöldborsó, a tejtermékek, a csicseriborsó, a búza-, árpa- és rozstartalmú kenyerek, péksütemények, a mannitol és szorbitol mesterséges édesítőszerek.
Alacsony FODMAP-tartalmú élelmiszerek közé tartozik a piros paprika, a narancs, a szőlő, a tojás, a zab, a rizs, a főtt hús, az étcsokoládé és a mogyoró.
A magas és alacsony FODMAP-tartalmú élelmiszerekről számos lista található az interneten.
A magas FODMAP-tartalmú élelmiszerektől mentes diétát 2-6 hétig érdemes tartani, majd egyenként újra bevezetni a magas FODMAP-tartalmú alapanyagokat az étrendbe. Ezután három napon át érdemes figyelni, hogy megjelennek-e a nem kívánt tüntetek, így feltérképezhető, hogy valójában melyik alapanyag okozza a problémát. Amelyik ételféleség kiváltja a tüneteket, azt hosszú távon érdemes kerülni, a többi viszont gond nélkül fogyasztható.
Ne feledje, hogy az IBS tüneteit más is kiválthatja, így például koffein, fűszeres ételek vagy stressz is!
Mivel a diéta szabályai szerint sok élelmiszert kerülni kell, egyeses esetekben tápanyaghiány alakulhat ki, ezért sem ajánlott ezt a diétát hosszú ideig tartani. A diéta alatt különösen figyelni kell a megfelelő rost- és kalciumbevitelre, illetve érdemes lehet egyes étrendkiegészítő készítményeket, multivitaminokat is szedni.
Mielőtt FODMAP diétába kezd, tisztázza orvosával, hogy valóban IBS-ben szenved-e, és nem valamilyen más betegség áll a tünetei hátterében (pl.: cöliákia, béldaganat stb.). Háziorvosától vagy gyógyszerészétől a megfelelő étrendkiegészítőre is kérhet tanácsot.