Egészség

A mindennapi parizerfogyasztás veszélyei

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek jelentős kockázatot jelentenek

Parizer, szalámi, sonka, májkrém és virsli, ezek azok az élelmiszerek, amelyek nem hiányozhatnak egy magyar család reggelijéből, vacsorájáról vagy útravaló szendvicséből. De vajon mennyire egészségesek a feldolgozott ételek? – teszi fel a kérdést a Mindmegette.hu.

A mindennapi parizerfogyasztás veszélyei
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Ficsor Márton

Mik azok a feldolgozott élelmiszerek?

Bármilyen élelmiszer, amely a boltok polcaira kerül, az feldolgozott, ugyanis a nyersanyagból (legyen az zöldség, gyümölcs, tej vagy hús) mechanikai feldolgozás során válik fogyasztható táplálék. Ilyen feldolgozási folyamat a mosás, az aprítás, az erjesztés, a sütés és többek között még a pasztőrözés is, tehát könnyű belátni, hogy önmagában az, hogy valami feldolgozott élelmiszer, még nem jelenti egyenes úton azt, hogy az káros lehet az egészségre. Sőt, az otthon, főzés-sütés során előállított ételek is feldolgozott élelmiszerek.

Van igazság abban, hogy a feldolgozott élelmiszerek betegségek kialakulásához vezethetnek. Nem mindegy azonban, hogy milyen szintű ez a feldolgozottság. A szakemberek az élelmiszereket négy csoportra osztják a feldolgozottsági szint szerint (feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott; feldolgozott táplálék-alkotóelem; feldolgozott, valamint nagymértékben feldolgozott élelmiszer). Ezek közül az utóbbiak, a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek a leginkább ártalmasak, és ezt kutatások is bizonyítják.

Az Orvostovábbképző Szemle online publikált cikke szerint „a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak azok a termékek, amelyeket ipari módon részben vagy teljesen más táplálékokból állítanak elő. Nagymértékben feldolgozott élelmiszernek nevezzük, ha a termék legalább egy összetevője:

  • cukor, zsír, tartósítószer;
  • természetes – nem feldolgozott – élelmiszereket utánzó adalékanyag;
  • ízfokozó, színezék és egyéb adalék;
  • az élelmiszer alkotórészeinek szintézise során keletkező anyag: pl. maltodextrin, magas fruktóz-tartalmú kukorica-szirup, módosított keményítő, hidrogénezett zsírok.

Nagymértékben feldolgozott élelmiszernek számítanak az üdítők, édesített gyümölcslevek, sport- és energiaitalok, energiaszeletek, levesporok, tömeggyártott és csomagolt, hidrogénezett zsírokkal, cukrokkal és egyéb adalékanyagokkal előállított péktermékek, a félkész termékek (mirelit pizza, hot-dog, nuggets, halrudacska), bébiételek, dobozos fagylaltok, cukorkák, édesített joghurtok és a margarin is. Ugyancsak feldolgozott élelmiszerek a virslik, felvágottak, így a parizer vagy a májkrém is.

Milyen betegségeket okozhatnak?

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek rendszeres, mindennapos fogyasztása hosszú távon komoly betegségekhez vezethet. A leggyakoribb következmény az elhízás, a magas vérnyomás, cukorbetegség, a koleszterinszint növekedése és bizonyos daganatos betegség kialakulásának kockázatát is növelhetik.

A több hús-, szárnyas-, tengeri készételt és cukorral édesített italt fogyasztó férfiaknál magasabb a kolorektális daganatok kockázata, mint a csak melegíteni szükséges készételeket fogyasztó nőknél.

A nyugati étrendben sok a nagymértékben feldolgozott élelmiszer, ezért kimondottan gyulladáskeltőnek számít, és fokozza a kardiovaszkuláris betegségek, a kolorektális rák kockázatát. A legtöbb kész- és gyorsétel sok hozzáadott cukrot, sót, adalékanyagot tartalmaz, ezek azok, amelyek hozzájárulnak a gyulladások kialakulásához.

Mit tehetünk?

Eseti jelleggel fogyasztva nem okozhatnak gondot a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek, de mindennapi fogyasztásra nem ajánlottak, ugyanis hozzájárulnak az egyoldalú táplálkozás kialakulásához (sok zsírt és kevés rostot tartalmaznak), amely hosszú távon hiánybetegségekhez és súlyosabb egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. A parizer vagy bolti sonka alternatívája lehet az előre lesütött, befűszerezett, majd vékonyra felszeletelt csirkemell, a bolti májkrémet pedig otthon is elkészíthetjük.

Kapcsolódó írásaink