Egészség
Amikor túl sok a habzsi-dőzsi
Az orvos elmagyarázta, hogyan lehet elkerülni a túlevéssel kapcsolatos problémákat újév napján

„Amikor túlesszük magunkat, a gyomrunk kitágul, megfeszül, ami után kellemetlen érzések jelentkeznek – puffadás, hányinger, rossz közérzet” – kommentálja a helyzetet az orvos.
A hasnyálmirigy ilyenkor keményen dolgozik, több enzimet termel a rengeteg táplálék megemésztésére, mint normál napokon.
A máj további terhelést kap a zsírok és szénhidrátok feldolgozásával.
A vércukorszint meredeken emelkedik, a felesleges glükóz zsírrá alakul, és „tartalékban” raktározódik. Ez súlygyarapodáshoz, hosszú távon pedig szív- és anyagcsere-problémákhoz vezethet.
Ezenkívül a túlevés rossz hatással lehet az alvásra és az általános közérzetre, mivel megzavarja a bél mikroflóráját.
Ezzel együtt évente egyszer semmi rossz nem fog történni, de ez csak akkor igaz, ha az illetőnek nincsenek krónikus gyomor-bélrendszeri problémái.
Fontos emlékezni a mértékletességre, és egészségesebb ételeket választani, nem szabad összevissza enni mindent.
„Ahhoz, hogy könnyebben elviselje az újévi vacsorát, próbáljon meg egy kicsit mozogni maga a lakoma előtt – egy séta a friss levegőn egészségesebb, mint bármely tabletta” – jegyzi meg Kutuzov.
Az ünnepi étkezést nem szabad nagyszámú, kalóriadús étellel kezdeni. Jobb, ha egy könnyű harapnivalóval kezdi, és fokozatosan tér át a tartalmasabb ételekre.
Az ünnepi este során ajánlatos elegendő mennyiségű vizet inni az emésztés javítása és a kiszáradás megelőzése érdekében. Egy kiadós vacsora után jobb, ha rövid sétát teszünk.
Az újévi ünnepek alatt ajánlatos betartani a könnyedebb étrendet, miközben növelni kell a zöldségek és gyümölcsök mennyiségét az étkezések során.
Ha a túlevés után súlyos egészségügyi problémák lépnek fel (erős fájdalom, hányinger, hányás), azonnal forduljon orvoshoz.
Az arányérzék, a megfelelő ételválasztás és egy kis aktivitás segít abban, hogy kellemetlen következmények nélkül élvezhesse a szilvesztert – tette hozzá jótanácsként az orvos.