Egészség

Pulyka vagy a csirke?

Melyik az egészségesebb?

A pulykahúst gyakran nevezik diétás húsnak, vagy az úgynevezett sovány fehérje forrásának – számol be a Sports.kz.

Pulyka vagy a csirke?
Pulykamell fűszernövényekkel és fokhagymagerezddel
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

A csirkehúsban azonban nem kevesebb a fehérje, de kevesebbe kerül, mint a pulykahús – írja a Sports.kz.

A csirke és a pulyka megfizethető élelmiszerek, és azok számára alkalmasak, akiknek fontos az egészségük.

Mi a különbség?

A csirkemell a pulykatest hasonló részével összehasonlítva nem állja ki a versenyt.

A bőr nélküli pulykahús sokkal kevesebb koleszterint és több vasat tartalmaz.

A sötét hús bőrrel mindkét szárnyas esetében már nem nevezhető olyan egészségesnek, mint a filé. Mindkét esetben a bőr önmagában adagonként körülbelül 4 gramm zsírt ad hozzá. Ha pedig a fehérjetartalomról beszélünk, a csirke és a pulyka szinte semmiben sem különbözik.

Ebben a tekintetben a csirke sötét húsa csak 3 grammal marad el a pulykától.

Szintén a pulyka előnyének nevezhető a kolin tartalma, amely hasznos az agy egészségére és a memóriára. Több van benne belőle, mint a csirkében.

Mindenesetre a csirke- vagy pulykahús kevesebb egészségügyi problémát okoz a vörös húsokhoz képest.

A pulyka és a csirke könnyebben emészthető, mint a marhahús, a csirke pedig ebből a szempontból valamivel jobb.

Kapcsolódó írásaink