Egészség
Ezek a paradicsomlé előnyei és hátrányai
Mutatjuk, mire érdemes figyelni

„Minden a paradicsomlé minőségén, összetételén múlik, mert gyakran adnak hozzá sót és cukrot, ennek megfelelően a magas vérnyomásra hajlamos embereknek nem ajánlott sokat inni belőle” – mondta a szakértő.
„Természetesen ha hozzáadott cukrot tartalmaz, túlsúlyos és elhízott embereknek sem ajánlott a fogyasztása. Ugyanakkor ez egy csodálatos ital, gazdag likopinban, hiszen ezek hőkezelt paradicsomok, amelyek antioxidánsai daganatellenes hatással bírnak. És azt gondolom, hogy egy egészséges ember étrendjébe napi kétpohárnyi is belefér megelőzés céljából.”
Az orvos szerint nem szabad megfeledkeznünk az egyéni étel-intoleranciáról sem, amelynek következtében megjelenhetnek allergiás reakciók is.
A paradicsomlének gazdag története van, amely az Egyesült Államokban kezdődött. Louis Perrin 1917-ben itt kezdte el először árusítani ezt az italt, amely szokatlan íze és összetétele miatt gyorsan népszerűvé vált.
A paradicsomlé Anasztasz Mikojan élelmiszer-ipari népbiztos 1937-es amerikai látogatása után jelent meg a Szovjetunióban. Az ital széles körben elérhetővé vált különböző létesítményekben, sőt repülőgépeken is. A paradicsomlé népszerűsége a repülés során azzal magyarázható, hogy képes kompenzálni a száraz levegőt és a szervezet sóvesztését repülés közben.
Az ókorban azokban az országokban, ahol paradicsomot termesztettek, a levét felhasználhatták főzéshez vagy gyógyászathoz, de külön italként nem. Akkoriban még nem tudták a paradicsomlevet tömegesen előállítani, és nem is volt olyan széles körben elérhető, mint manapság.