Egészség

Amikor az olívaolaj méreggé válhat

Az egészséges életmód hívei inkább olívaolajjal főzik az ételeket

Salátákhoz, mártásokhoz, húsételekhez adják sütéskor. De ez a termék a maga módján veszélyes is lehet – számol be a Sports.kz.

Amikor az olívaolaj méreggé válhat
Az extra szűz olaj sütéshez nem alkalmas
Fotó: NorthFoto

Az orvos szerint az olívaolaj nagyon hasznos. Elegendő többszörösen telítetlen omega–6 zsírsavat tartalmaz, amelynek köszönhetően antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatása van.

Leggyakrabban az extra szűz címkéjűt választjuk a boltban. Ez feldolgozatlan és finomítatlan. Ez megőrzi a termék ízét és aromáját. Salátákhoz használható, de sütéshez nem alkalmas.

A finomított olívaolajjal azonban óvatosnak kell lenni. Az orvos szerint még ezt a változatot sem szabad három-öt percnél tovább sütni. „Hosszabb sütés esetén a növényi olajokból káros anyagok képződhetnek. Ebben az esetben jobb, ha a vajat választjuk” – hangsúlyozta az orvos.

Kapcsolódó írásaink