Egészség
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható a fokozott biológiai öregedéssel
Ezek az élelmiszerek az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kapnak, és ennek jó oka van
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek az utóbbi években egyre nagyobb médiafigyelmet kaptak, mivel továbbra is sokak étrendjének alapját képezik. Ezeket az élelmiszereket trükkös kategorizálni, annak ellenére, hogy a kifejezés egyre népszerűbbé vált. Az új tanulmány szerzői szerint általában véve olyan ipari készítményeket használnak, amelyeket az otthoni főzésben ritkán használnak, mint a teljes értékű élelmiszereket.
Az ilyen termékek listájához tartoznak a chipsek, üdítőitalok, instant tészták, fagylalt, csokoládé, kekszek, készételek, hamburgerek, energiaszeletek, kolbászok, valamint a csirke- és halnuggets. A BBC Good Food szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé sorolhatók az olyan élelmiszerek is, mint a gabonapelyhek, a bébiétel, a gyümölcsjoghurt, a tömeggyártott kenyér, sőt még a vegán húsalternatívák is.
Az ilyen élelmiszerek részben a kényelmük és a polcon való tárolásuk hossza miatt népszerűek – gyakran elég ízletesek is, ami növeli a vonzerejüket. Ennek a kényelemnek és ízletességnek azonban ára van, többek között a biológiai öregedésünk szempontjából.
A biológiai öregedés a sejtjeinkben idővel bekövetkező változások, károsodások és funkcióvesztés mértékegysége. Míg a kronológiai idő azt mutatja, hogy mióta létezünk, a biológiai életkor azt, hogy a sejtjeink mennyire „öregek”. Néha ez a két szám megegyezik, de néha eltérnek egymástól, az általános egészségi állapotunktól és az alkalmazott mérési módszertől függően.
Ma úgy látják, hogy a biológiai életkort különböző tényezők befolyásolják, beleértve a táplálkozásunkat, a genetikát, az általános életmódot és a környezetünket. Az egészségesebb emberek biológiai életkora fiatalabb lehet, mint a kronológiai életkoruk, míg a kevésbé egészséges életmódot folytatók esetében ez fordítva is igaz lehet, ami magában foglalhatja az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását.
Ez fontos szempont a jelenlegi helyzetünkben, amikor a várható élettartam világszerte növekszik. Valójában a 60 év felettiek népessége 2050 előtt valószínűleg megduplázódik, elérve majdnem a 2,1 milliárd főt. Ez jelentős demográfiai változást jelez az öregedő népesség irányába, ami gazdasági és társadalmi kihívásokat fog jelenteni, különösen mivel az élettartam növekedése nem feltétlenül párosul az egészséges életszínvonal növekedésével.
A legújabb tanulmányhoz a kutatók 16 055 résztvevőt toboroztak, akik mind 20 és 79 év közöttiek voltak, és akiknek az egészségi állapota és életmódja összehasonlítható volt a nyugati országokban élő más népességével.
A kutatók szignifikáns összefüggést figyeltek meg az ultrafeldolgozott élelmiszerek fokozott fogyasztása és a gyorsabb biológiai öregedés között. Az ilyen fogyasztás minden 10 százalékos növekedése esetén úgy tűnt, hogy a biológiai és a kronológiai életkor közötti távolság mintegy 2,4 hónappal megnő.
Azok, akiknek étrendjében a legmagasabb volt az ilyen típusú élelmiszerek aránya (az energiabevitel 68-100 százalékát tették ki), biológiailag 0,86 évvel voltak idősebbek a legalacsonyabb kvintilisbe tartozókhoz képest (akik étrendjük energiabevitelének legfeljebb 39 százaléka származott ultrafeldolgozott élelmiszerekből).
Ez az eredmény azt jelzi, hogy fontos a feldolgozatlan és minimálisan feldolgozott élelmiszerek minél nagyobb arányú előtérbe helyezése.
„Eredményeink jelentősége óriási, mivel előrejelzéseink szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának minden 10 százalékos növekedése közel 2 százalékkal növeli a halálozás kockázatát és 0,5 százalékkal a krónikus betegségek előfordulásának kockázatát két év alatt” – magyarázta Dr. Barbara Cardoso, a Monash Egyetem Táplálkozástudományi, Dietetikai és Élelmiszeripari Tanszékének vezető oktatója egy nyilatkozatban.
Ez az összefüggés még azután is szignifikáns maradt, hogy kiigazították az étrend minőségét és a teljes energiabevitelt, ugyanazokat az adatokat alapul véve. Azt sugallja, hogy az összefüggés más tényezőkből eredhet, beleértve a flavonoidok vagy fitoösztrogének alacsonyabb bevitelét, amelyek olyan teljes értékű élelmiszerekben fordulnak elő, mint a gyümölcsök és zöldségek. Ez a hatás a csomagolásban lévő bizonyos vegyi anyagoknak vagy az élelmiszer-feldolgozás során keletkező vegyi anyagoknak való kitettségből is eredhet.
„A magasabb ultrafeldolgozott élelmiszer-bevitellel rendelkező felnőttek általában biológiailag idősebbek voltak” – írták Cardoso és munkatársai.
„Eredményeink azt mutatják, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek étrendben való csökkentése segíthet lassítani a biológiai öregedés pályáját, ami újabb okot ad arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszereket célba vegyük, amikor az egészséges öregedés elősegítését célzó stratégiákat mérlegeljük” – zárta Cardoso.