Egészség

Ez a népszerű ital rákot okozhat

Ráadásul az alvás minőségét is rombolja

Az emberek több száz, ha nem ezer éve isznak bort. Ismeretes, hogy antioxidánsokat tartalmaz, de vajon előnyei meghaladják az egészségügyi kockázatokat, amelyeket rejt? – teszi fel a kérdést a Sports.kz.

Ez a népszerű ital rákot okozhat
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hemis/Hemis.fr/Spani Arnaud

A bor lehetséges egészségügyi előnyei

Támogatja a szív egészségét. Egyes tanulmányok összefüggésbe hozzák a vörösbor ivását a szív működésének javulásával. Úgy gondolják, hogy csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, javítja az érrendszeri működést és még sok mást. Randy Gould, a New York-i Manhattan Cardiology kardiológusa hozzáteszi, hogy mértékkel az ital csökkentheti a szívkoszorúér-betegség kockázatát is.

Csökkentheti a gyulladást a szervezetben. Egy 2024-es tanulmány megállapította, hogy a vörösbor fogyasztása jelentősen csökkentheti az érelmeszesedéssel kapcsolatos bizonyos gyulladásos problémákat.

Csökkenti a kognitív hanyatlás valószínűségét. Egyes kutatások azt a következtetést vonták le, hogy a bor, különösen a vörösbor fogyasztása összefüggésbe hozható az agyromlás és az Alzheimer-kór csökkenésével.

Kockázatok

Megzavarhatja az alvást. Tudományosan bebizonyosodott, hogy már esti két pohár is ronthatja az alvást. Egy tanulmány kimutatta, hogy az alkoholfogyasztás késlelteti és lerövidíti a REM-alvást, az alvásunk egyik szakaszát. És minél többet ittak a résztvevők, annál rosszabb volt számukra ez a fázis. A szervezetnek REM-alvásra van szüksége az emlékek feldolgozásához, az agyműködés javításához, az érzelmek szabályozásához stb.

Egyes gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet. Például allergia, szorongás, epilepszia, ízületi gyulladás, ADHD, depresszió, cukorbetegség, magas koleszterinszint és amelyeket alvásproblémák esetén írnak fel.

Növeli a rák kockázatát. A túlzott alkoholfogyasztás növeli a száj-, garat-, gége-, nyelőcső-, máj-, végbél-, vastagbél- és mellrák kialakulásának kockázatát.

Függőséget okozhat. Az ehhez hozzájáruló tényezők közé tartozik a 15 éves kor előtti alkoholfogyasztás, az alkoholfogyasztásra való genetikai hajlam vagy a családban előforduló alkoholproblémák, mentális betegségek vagy traumák.

Kapcsolódó írásaink