Egészség
A bor nem várt előnyei
Váratlan jó hír a borfogyasztóknak

Egy kutatócsoport ötezer ember adatait elemezve arra jött rá, hogy a vörösbort fogyasztók egészségesebb és változatosabb bélmikrobiómával rendelkeznek, mint azok, akik tartózkodnak az alkoholtól vagy más alkoholos italokat fogyasztanak. „A bél mikroflórájának sokfélesége döntő fontosságú a normál anyagcsere, az erős immunitás és a jó emésztés fenntartásához” – magyarázta a genetikus.
A vörösbor jótékony tulajdonságait az előállítás módjának (erjedésnek) köszönheti, valamint annak, hogy a szőlőhéj nagy mennyiségben tartalmaz polifenolt – ez az erős antioxidáns segít megőrizni a gyomor-bél traktus és a bélmikrobióta egészségét, és fokozza a szervezet védő tulajdonságait is. A tudós azt javasolta, hogy étkezés közben igyunk meg egy pohár bort a betegségek megelőzésére.