Egészség

A bor nem várt előnyei

Váratlan jó hír a borfogyasztóknak

Tim Spector genetikus és táplálkozási szakértő szerint a vörösbor csökkentheti a koleszterinszintet, a vérnyomást és a cukorbetegség kockázatát – írja a Sports.kz.

A bor nem várt előnyei
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/PhotoAlto/AltoPress/Frédéric Cirou

Egy kutatócsoport ötezer ember adatait elemezve arra jött rá, hogy a vörösbort fogyasztók egészségesebb és változatosabb bélmikrobiómával rendelkeznek, mint azok, akik tartózkodnak az alkoholtól vagy más alkoholos italokat fogyasztanak. „A bél mikroflórájának sokfélesége döntő fontosságú a normál anyagcsere, az erős immunitás és a jó emésztés fenntartásához” – magyarázta a genetikus.

A vörösbor jótékony tulajdonságait az előállítás módjának (erjedésnek) köszönheti, valamint annak, hogy a szőlőhéj nagy mennyiségben tartalmaz polifenolt – ez az erős antioxidáns segít megőrizni a gyomor-bél traktus és a bélmikrobióta egészségét, és fokozza a szervezet védő tulajdonságait is. A tudós azt javasolta, hogy étkezés közben igyunk meg egy pohár bort a betegségek megelőzésére.

Kapcsolódó írásaink