Egészség

Hihetetlenül népszerű, csökkenti a vércukorszintet, segít megelőzni a rákot és enyhíti a székrekedést is

Továbbá erősíti a csontokat és az immunitás

A mogyoró számos országban az egyik legnépszerűbb dióféle – számolt be róla a Sports.kz a Hibiny.ru-ra hivatkozva.

Hihetetlenül népszerű, csökkenti a vércukorszintet, segít megelőzni a rákot és enyhíti a székrekedést is
A diófélék étrendbe illesztése jó hatással van a koleszterinszintre is
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Nagyon tápláló termék, hiszen 100 gramm 700 kcal-t tartalmaz. Mariyat Mukhina táplálkozási szakértő a mogyoró hasznos tulajdonságairól és ártalmairól mesélt, írja a Roskachestvo.

„Ez a dió az étrendünkben nemcsak a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában és az agyműködés javításában segít, hanem csökkenti a vércukorszintet, segít a rák megelőzésében és az elhízás elleni küzdelemben. Hasznos a bőr és a haj szépségének megőrzésében. Ugyanakkor a mandula után a második legallergénebb élelmiszer” – mondta az orvos.

A mogyoró gazdag E-vitaminban, amely semlegesíti a szabad gyököket. Megvédi a sejteket a károsodástól, csökkenti a rák kockázatát. A dió erősíti az immunrendszert, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőző betegségekkel szemben. Csökkenti a stroke és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A mogyoró segít enyhíteni a székrekedést, magas rosttartalmának köszönhetően csökkenti a vércukorszintet. A mogyoró kalciumot tartalmaz, így erősíti a csontokat is.

A mogyoró ugyanakkor károsíthatja is a szervezetet. Magas az élelmi rost- és zsírtartalma, ezért hasmenést és puffadást okozhat. A mogyoró továbbá allergiás reakciót okozhat. A mogyoró gombás fertőzéseket okozhat, ha a dió mikotoxinnal szennyezett.

Referencia: naponta 30-60 g mogyoró fogyasztható. Napi 100 g-nál több mogyoró fogyasztása hasmenést okoz.

Kapcsolódó írásaink