Egészség

Ezekre az élelmiszerekre nem árt vigyázni télen

A helytelen táplálkozás és az alváshiány növelheti a megfázás kockázatát. A szakértők szerint bizonyos élelmiszerek kedvezőtlen feltételeket teremtenek a szervezetben, amelyek hozzájárulnak a betegségek kialakulásához – figyelmeztet a Pravda.

Ezekre az élelmiszerekre nem árt vigyázni télen
A téli megfázást a helytelen táplálkozás is okozhatja
Fotó: AFP/BSIP/B. Boissonnet

Ilyen termékek különösen a növényi olajok, a füstölt húsok, a savanyúságok, a cukor és a vörös hús. Emellett az omega–6 zsírsavak feleslege gyulladást idézhet elő, amely szintén gyengíti az immunitást.

Az orvosok azt mondják, hogy az immunrendszerre negatívan hat a fizikai aktivitás hiánya és a krónikus alváshiány is. Emellett a stressz is gyengítheti a szervezet védekezőképességét. Az immunitás támogatására a szakértő azt javasolta, hogy az étrendbe építsünk be magnéziumban, cinkben, valamint B- és C-vitaminban gazdag élelmiszereket. Az ilyen vitaminok kiváló forrásai a bogyós gyümölcsök, például az áfonya, a fekete ribizli és a szeder.

Kapcsolódó írásaink