Egészség

Melyik kenyér egészségesebb?

Élesztővel vagy kovásszal készüljön?

Az élesztős kenyér veszélyeiről és a kovászos kenyér hasznosságáról szóló mítosz gyökeret vert a társadalomban. Mi igaz ebből, és mi fikció? A választ Olesya Savkina mikrobiológus fejtette ki, tudatta a Sports.kz a Hibiny.ru-ra hivatkozva.

Melyik kenyér egészségesebb?
Különböző formában ugyan, de a világ minden részén fogyasztják
Fotó: AFP/Hans Lucas/Quentin De Groeve

A táplálkozási szakértő azt mondta, hogy a természetben nem létezik termofil élesztő (amely magas hőmérsékleten képes létezni). Az összes élesztő elpusztul sütés közben.

„40-45 °C feletti hőmérsékleten az élesztősejtek nem képesek szaporodni” – állítja a szakértő. A hagyományos sütőélesztő 25 ºC felett szaporodik, 30 °C felett erjed, és 50 ºC feletti hőmérsékleten már elpusztul.

A kenyér belsejében a sütés során a hőmérséklet eléri a 98 ºC-ot, ezáltal a sütés után nem marad életben egyetlen élesztősejt sem, csak az inaktív biomassza, amely igen értékes összetétellel rendelkezik, mint fehérjék, lipidek, vitaminok és ásványi anyagok.

Számos vizsgálat kimutatta, hogy a kenyérélesztős termékekben egyetlen élő élesztősejt sem található.

Kapcsolódó írásaink