Egészség

Életveszélyessé válhat ez a népszerű zöldség

Egy táplálkozási szakértő figyelmeztetése sokakat sokkolhat

A krumpli az egyik legsokoldalúbb alapanyag, de vajon biztosan tudja, mikor jelent veszélyt ez az ártalmatlannak tűnő zöldség? Pablo Ojeda táplálkozási szakértő szerint van egy figyelmeztető jel, amit semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni – írja a Life.hu.

Életveszélyessé válhat ez a népszerű zöldség
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Mike Campbell

Sokan tapasztaltuk már, hogy a krumpli héján kis hajtások, „csírák” jelennek meg, és ezek egyszerű eltávolítása után boldogan folytatjuk a főzést. De Ojeda szerint nem minden hajtás ártalmatlan. „Amikor a krumpli már virágzik, azonnal dobja ki” – figyelmeztetett a szakértő – írja a Life.hu.

A probléma gyökere a burgonya azon képessége, hogy toxikus anyagokat termel, ha bizonyos feltételek fennállnak. A hajtások és különösen a virágok magas koncentrációban tartalmazhatnak szolanint, egy mérgező vegyületet, amely nagy mennyiségben súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Miért ilyen veszélyes a szolanin?

A szolanin a burgonyanövény természetes védekező mechanizmusa a kártevők ellen. Bár a burgonya maga is tartalmaz nyomokban szolanint, a koncentráció növekszik, ha a gumó napfénynek van kitéve, vagy elkezd hajtani.

A szolaninmérgezés tünetei közé tartozik:

  • hányás;
  • hasmenés;
  • hasi fájdalom;
  • súlyos esetekben neurológiai problémák, például hallucinációk vagy bénulás.

Ojeda szerint az sem elég, ha a hajtásokat vagy virágokat eltávolítja. „Amikor a virágok megjelennek, az egész krumpli szennyezetté válik. Soha ne fogyassza el.”

Kapcsolódó írásaink