Egészség

Egy zöldség, ami megvédi a csontokat

Csökkenti a vércukorszintet, és javítja az emésztést is

Tanulmányok kimutatták, hogy az uborka megvédi a csontokat a törésektől és a súlyos betegségektől. Ezen túlmenően ennek a zöldségnek számos előnye van, többek között csökkenti a vércukorszintet, és javítja az emésztést. Az RBC-Ukraine beszámol arról, miért is hasznos ez a zöldség, és azt is, kinek kell lemondania róla – írja a Sports.kz.

Egy zöldség, ami megvédi a csontokat
Az uborkát legkorábban egyéves gyereknek adjuk hozzá az étrendjéhez
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/DPA/Patrick Pleul

Az uborka antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védenek a rák, a szívbetegség és az autoimmun betegségek ellen.

Milyen előnyei vannak az uborkának?

A tudósok azt találták, hogy az uborka olyan peptideket szabadít fel, amely javíthatja a szervezet kalciumfelszívódását. A kalcium létfontosságú az egészséges csontokhoz. A szervezetnek elegendő kalciumra van szüksége a csontok egészségének megőrzéséhez.

A rossz csontok egészsége olyan betegségeket okozhat, mint az angolkór és a csontritkulás, és növelheti az esés miatti törések kockázatát. Ezért fontos, hogy kiegyensúlyozott étrendet tartsunk és minden tápanyaghoz hozzájussunk, mert csak így tehetünk az egészséges csontokért.

Fontos élelmiszer a tej, a túró, a zöld leveles zöldségek, a szójabab, a diófélék és a hal. A megfelelő étrend az egészséges csontok egyik építőköve, de ne feledkezzünk el arról sem, milyen fontos a napi a testmozgás.

Az uborka fogyasztása segíthet:

  • megakadályozza a csontritkulást
  • javítja a csontok szilárdságát
  • erősíti a csontokat

A legújabb tanulmányok rávilágítottak az uborka lehetséges előnyeire a kalciumhiány leküzdésében, amely gyakran vezet törékeny csontokhoz, magas vérnyomáshoz és olyan betegségekhez, mint az angolkór.

A csontritkulás megelőzése érdekében:

  • Végezzen rendszeres gyakorlatokat, hogy csontjai a lehető legerősebbek legyenek.
  • Együnk kalciumban és D-vitaminban gazdag ételeket .
  • Változtasson életmódján – hagyja abba a dohányzást és csökkentse az alkoholfogyasztást.
  • Amikor a szervezet kiszárad, a száj kevesebb nyálat termel, ami kellemetlen szaghoz vezethet.

Ki ne egyen uborkát?

Nem ajánlott uborkát enni:

  • a gyomor-bél traktus krónikus betegségei esetén
  • a fekélyek súlyosbodása során
  • gyomorhurut esetén

Uborka után nem ajánlott inni:

  • hideg vizet
  • szénsavas italokat
  • tejet

Ez a kombináció ugyanis megzavarja a gyomrot, megnehezíti az emésztést, és hasi fájdalmat okoz.

Az uborkát legkorábban egyéves gyereknek adjuk hozzá az étrendjéhez, mert a gyenge gyomor nem képes megemészteni az uborka rostját.

Kapcsolódó írásaink