Egészség

Riasztóan megemelkedtek ezek a rákos megbetegedések

Ennek a táplálkozásunk lehet az oka

Az elmúlt évtizedekben riasztó mértékben nőtt az 50 év alattiak körében a bélrákkal diagnosztizált emberek száma. A Flinders Egyetem két új tanulmánya szerint ez a gyors emelkedés az étkezési szokások megváltozásának köszönhető – írja a ScienceAlert.

Riasztóan megemelkedtek ezek a rákos megbetegedések
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Számos közvetlen kapcsolatot azonosítottunk a helytelen táplálkozás és az emésztőrák között” – magyarázza Yohannes Melaku táplálkozás-epidemiológus.

„Az egészségtelen táplálkozási szokások, amelyeket a vörös és feldolgozott húsok, a gyorsételek, a finomított gabonafélék, az alkohol és a cukros italok magas fogyasztása jellemez, aggasztó összefüggést mutatnak az emésztőrendszeri rákok megnövekedett kockázatával.”

A világszerte három rákos halálesetből egy halálesetért felelős gasztrointesztinális (GI) daganatok az emésztőrendszerben gyakorlatilag bárhol előfordulhatnak, a toroktól a gyomorig, a hasnyálmirigyen, a beleken, a végbélen és a végbélnyíláson át.

Zegeye Abebe epidemiológus és munkatársai áttekintették a táplálkozási szokásokkal és a GI-rákkal kapcsolatos kutatásokat, és további elemzésre 28 alkalmas tanulmányt azonosítottak. Bár az egyes vizsgálatok között voltak ellentmondások, a tanulmányok összességében azt sugallták, hogy az egészséges táplálkozási minták általában csökkentik a rák kockázatát.

A csapat néhány tagja több mint 97 561 ezer ember adatait is elemezte. Az eredmények alapján azoknál, akiknek étrendje magas rosttartalmú és telítetlen zsírokat tartalmazott, kisebb valószínűséggel alakult ki vastagbélrák. Ez a daganat az előrejelzések szerint 2040-ben 1,6 millió ember halálát fogja okozni.

Mivel világszerte egyre több emésztőrákot, például bélrákot diagnosztizálnak, és egyre gyakrabban az 50 év alattiaknál, ideje cselekedni az emberek emésztőrendszeri egészségének védelme érdekében – nyilatkozta Melaku. A szakértő szerint tanulmányaik azt bizonyítják, hogy a táplálkozással kapcsolatos oktatás és az egészséges étkezési szokások népszerűsítése kulcsfontosságú lehet.

Bár konkrét okokat nem tudtak feltárni, a csapat azt gyanítja, hogy az étrend és a rák kapcsolatának hátterében álló mechanizmusok gyulladásos folyamatok, valamint a mikrobiomunkon keresztüli kölcsönhatások lehetnek. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, így a bogyós gyümölcsök, leveles zöldségek, gyümölcsök, dió, kurkuma, gyömbér, fokhagyma, citrusfélék és zsíros halak mind gyulladáscsökkentő hatásúak. Ezzel szemben a vörös húsok, a cukros italok és a finomított szénhidrátok, mint például a fehér kenyér, gyulladáskeltők, és növelhetik az inzulinrezisztenciát, ami pedig fokozhatja a rák kockázatát.

Érdemes hozzátenni: a helyzet alaposabb megértéséhez további vizsgálatokra lesz szükség. „Meg kell értenünk, hogy a különböző táplálkozási minták hogyan befolyásolhatják az emésztőrendszeri rák kialakulásának kockázatát” – emelte ki Amy Reynolds, a csapat tagja.

Kapcsolódó írásaink

Ebben segíthet a magnézium

ĀAz egyik legfontosabb ásványi anyag, amely széles körben hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez

A jó csokoládé titkai

ĀA jobb minőségű csokoládék általában nádcukrot tartalmaznak, amelynek sokkal lágyabb az íze, mint a kristálycukornak