Egészség
A jó csokoládé titkai
Az ünnepi sütés-főzés időszakában egészen biztosan több csokoládét vásárolunk, mint általában. Mivel közkedvelt édességről van szó, mindenkinek megvan a kedvenc csemegéje, de lehet, hogy a desszertbe nem az lesz a legjobb választás. Az ízlésünk mellett hagyatkozzunk a tényekre is – az alábbi szempontokat legalábbis érdemes figyelembe venni. Ne ezen spóroljunk!
Akárcsak egy jó bor esetében, a kiváló minőségű csokoládé árán sem érdemes spórolni. Nem kell feltétlenül a legdrágábbért nyúlni, de célszerű megkeresni az ár-érték arányban számunkra legmegfelelőbbet. A prémium csokoládék picit drágábbak, azonban jobb minőségű terméket kapunk.
Kevesebb összetevő, jobb minőség
Érdemes elolvasni a termék csomagolását, mert az összetevők listájából lehet következtetni a csokoládé minőségére. A minőségi csokoládé kakaómasszából és kakaóvajból készül, kis mennyiségű cukor hozzáadásával. Ha ennél jóval hosszabb a hozzávalók listája, például mesterséges ízesítőket vagy hidrogénezett olajokat tartalmaz a termék, akkor gyaníthatjuk, hogy gyengébb a minősége. Minél több a felesleges adalékanyag, annál rosszabb a csokoládé.
Csokoládé vagy bevonómassza
A csomagoláson azt is figyeljük meg, hogy tejcsokoládé vagy étcsokoládé szerepel-e rajta. Ugyanis csak ebben az esetben beszélhetünk valódi csokiról. A tejbevonónak, étbevonónak címkézett termékek nem tartalmaznak kakaóvajat, és kakaótartalmuk is körülbelül öt százalék körül mozog. Vannak olyan receptek, amelyekben ezeket is bátran használhatjuk, de például krémekhez nem jó választás.
Nem minden csokoládé egyforma
A csokik kakaótartalma között nagy különbségek lehetnek, a 30–40 százalékostól egészen a tiszta, százszázalékos kakaótartalmúig találhatunk termékeket a boltok polcain. Minél magasabb egy csokoládé kakaótartalma, annál gazdagabb ízű, és annál kevesebb cukrot tartalmaz. Érdemes legalább hatvanszázalékos vagy annál magasabb kakaótartalmú csokoládét választani, figyelembe véve persze az egyéni ízlésünket is, hiszen nem mindenki szereti az erőteljes kakaós ízt.
Nem mindegy a cukor
A jobb minőségű csokoládék általában nádcukrot tartalmaznak, amelynek sokkal lágyabb az íze, mint a kristálycukornak. Az is fontos, hogy az adott csokoládé mennyi cukrot tartalmaz. Az étcsokoládékban van a legkevesebb cukor, a fehérben pedig a legtöbb. A csokoládé cukortartalma befolyásolhatja a sütemények ízét és állagát egyaránt, ezért jól kell megválasztani a desszerthez használt terméket.
Egészségtelen is lehet
Sok esetben pálmaolajjal helyettesítik a kakaóvajat vagy más növényi olajjal, mert az jóval olcsóbb alapanyag. Ezen csokoládék fogyasztása azonban növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.