Egészség

Elmúlt ötvenéves? Igyon ebből két-három csészével

Javítja a hangulatot és a szívműködést

A kakaó az egyik legnépszerűbb ital a hideg évszakban. Tökéletesen felmelegít, és hasznos anyagokkal telíti a testet. Olga Redina táplálkozási szakértő elmondta a Vechernava Moszkvának, miért fontos, hogy ezt az italt beépítsük az étrendbe, ha elmúltunk ötvenévesek – írja a Sports.kz.

Elmúlt ötvenéves? Igyon ebből két-három csészével
A kakaó elősegíti a normális szívműködést, és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát
Fotó: Science Photo Library via AFP/Science Photo Library/New/Caia Image/Tom Merton

A kakaót a kakaófa speciálisan feldolgozott magjából nyerik. Az ital nemcsak gazdag ízű, hanem nagy mennyiségű hasznos anyagot is tartalmaz.

Miért jó a kakaófogyasztás?

A kakaó szervezetünkre gyakorolt, ​​jótékony hatásait nehéz megbecsülni. Jó forrása az antioxidánsoknak, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, és megakadályozzák a sejtek korai öregedését. A kakaó flavonoidokat is tartalmaz, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és gyulladáscsökkentő hatásúak – mondta a táplálkozási szakértő.

Emellett a kakaó gazdag cinkben, magnéziumban, vasban és sok más, jótékony mikroelemben, amelyek elősegítik az egészséget és a jó közérzetet – jegyezte meg a szakember.

Ki ne igyon kakaót?

Vannak, akiknek nem ajánlott kakaót beiktatniuk az étrendbe – figyelmeztetett a táplálkozási szakember. Koffeinintoleranciában szenvedőknek nem ajánlja a kakaófogyasztást, mert ez az ital kis mennyiségben ugyan, de tartalmaz koffeint. A gyomorfekélyben szenvedők se igyanak kakaót, mert az súlyosbíthatja a tüneteket.

Ezekben a betegségekben szenvedők se igyanak kakaót:

  • gastrooesophagealis refluxbetegség;
  • krónikus májbetegségek;
  • epehólyag-problémák;
  • szívritmuszavar;
  • magas vérnyomás.

Milyen előnyei vannak a kakaónak az ötven év felettiek számára?

Az egészséges ötven év felettiek bátran ihatnak kakaót, mert jótékony hatással lehet a szív- és érrendszer egészségének megőrzésére.

„A kakaó polifenolokat tartalmaz, amelyek elősegítik a normális szívműködést, és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát” – mondta Olga Redina.

Emellett a szakember elmondta, hogy a kakaó javíthatja az idősek hangulatát, mert triptofánt, a szerotonin „előfutárát” tartalmazza. Ez a hormon felelős a boldogság érzéséért.

Fontos azonban azt is tudni, hogy a kakaót mértékkel kell inni, legfeljebb napi két-három csészével, hogy ne telítsük túl a szervezetet koffeinnel és cukorral – összegezte.

Kapcsolódó írásaink