Egészség
Veszélyes lehet a paradicsomlé
Milyen kárt okozhat a szervezetnek?
Tudósok elmondták, hogy az Alternaria toxinok az Alternaria nemzetséghez tartozó mikroszkopikus penészgombák tevékenységének köszönhetően képződnek, amelyek a természetben a leggyakoribb penészgombafajok közé tartoznak. Bár kis dózisban ezek a toxinok nem károsak a szervezetre, nagy mennyiségben súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek – írja a Sports.kz.
Tudományos kutatások kimutatták, hogy a paradicsomlé rendszeres fogyasztása az alternatoxinok koncentrációjának növekedéséhez vezet a szervezetben. A kutatók megállapították, hogy nemcsak ennek az italnak van ilyen hatása.
Számos más termékben is megnövekedett toxinszintet találtak. Ezek közül a tudósok a paradicsompürében, az almában, az árpában, a zabban és a búzában, a napraforgó- és szezámmagban, valamint a bébiételekben és egyes fűszerekben találták meg őket.
Hangsúlyozták, hogy jelenleg a világ legtöbb országában nem ellenőrzik az élelmiszerek alternatoxinszintjét. Hozzátették, hogy további tudományos kutatásokra van szükség ezen anyagok biztonságos dózisának meghatározásához.