Egészség

Ezzel az egyszerű módszerrel csökkenthető a magas vérnyomás

Ráadásul más betegségek kockázatát is mérsékelheti

Egy új kutatás szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag diéta nemcsak a magas vérnyomást csökkenti, hanem jelentősen javíthatja a veseműködést, valamint mérsékelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – írja az Origo.

Ezzel az egyszerű módszerrel csökkenthető a magas vérnyomás
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/SMD/Microgen Images

Az American Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmány egy öt évig tartó, 153 fő bevonásával végzett randomizált kontrollált kísérlet eredményeit ismerteti. A kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend hogyan hat a magas vérnyomás kezelésére, a veseműködés javítására és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.

A kísérlet során a vizsgálatban résztvevő betegeket három csoportra osztották. Az első csoport a napi étkezés mellé 2-4 csésze lúgosító hatású gyümölcsöt és zöldséget fogyasztott, a második csoport savcsökkentő hatású szódabikarbóna-tablettákat szedett, a harmadik csoport pedig hagyományos orvosi ellátásban részesült. Eközben a kutatók figyelték az alanyok veseműködését, vérnyomását, valamint szív- és érrendszerének állapotát.

A kísérlet kimutatta, hogy mind a gyümölcsök és zöldségek, mind a szódabikarbóna jótékony hatással voltak a vesék egészségére. Ugyanakkor kizárólag a gyümölcs- és zöldségfogyasztás csökkentette érdemben a vérnyomást.

A kutatás eredményei alátámasztják, hogy a magas vérnyomás kezelésében az étrendnek kiemelt szerepe van. A gyümölcsök és zöldségek mindhárom területen (veseműködés, vérnyomás, szív- és érrendszer állapota) javították a betegek állapotát, így a gyógyszeradagokat is csökkenteni lehetett.

Kapcsolódó írásaink