Egészség

Hogyan csökkenthetjük a vastagbélrák kockázatát?

Hat bevált módszert ajánlunk

Az American Cancer Society új kutatása szerint a vastag- és végbélrák egyre inkább a fiatalok betegségévé válik – állítja az amerikai hírportál, a health.com.

Hogyan csökkenthetjük a vastagbélrák kockázatát?
Egy tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók megállapították, hogy az ötvenéves kor előtt vastagbélrákkal diagnosztizált betegek vérében magasabb a specifikus metabolitok szintje
Fotó: AFP/BSIP/Collanges

Egy új jelentés szerint az 1990-es évek közepe óta a vastag- vagy végbélben kezdődő daganatos vastagbélrák aránya nőtt az 55 évnél fiatalabbak körében

1995-ben az 55 év alatti felnőttek az összes vastag- és végbélrákos esetnek mindössze 11 százalékát tették ki, 2019-re ez a szám húsz százalékra ugrott, és sok esetet előrehaladottabb stádiumban diagnosztizáltak. Ez annak ellenére van így, hogy a 65 év felettieknél a vastagbélrák előfordulása az elmúlt néhány évben stabil maradt, és a vastagbélrákos halálozás továbbra is csökken.

Bár a kutatók még mindig keresik a fiatalabb populációk körében növekvő vastag- és végbélrák arányának okait, a betegség továbbra is az egyik leginkább megelőzhető ráktípus világszerte.

Számos lehetőség kínálkozik a vastag- és végbélrák kockázatának csökkentésére – az egészséges testsúly megőrzésétől és az aktív tartástól kezdve a feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentéséig és az időben történő szűrésig. Bár még mindig vannak bizonyos nem módosítható kockázati tényezők a betegségnek – beleértve az életkort, a családi anamnézist és bizonyos genetikai szindrómákat vagy krónikus betegségeket –, itt van hat bevált módszer, amellyel bárki csökkentheti kockázatát.

1. Szűrés

A vastag- és végbélrák kockázatának csökkentésének egyetlen leghatékonyabb módja a rutinszerű szűrés, már 45 éves kortól kezdve.

A vastag- és végbélrákok nagy többsége polipként kezdődik. A vastag- és végbélrák szűrése segíthet hatékonyan eltávolítani ezeket a polipokat, mielőtt invazív rákká alakulnának, végső soron megelőzve a betegséget. A szűrések a rákot is kimutathatják a korábbi stádiumban, amikor a betegség könnyebben kezelhető.

A vastagbélrák szűrésének legismertebb módszere a kolonoszkópia, de a kevésbé invazív módszerek közé tartozik a rugalmas szigmoidoszkópia (amely során a vastagbél alsó harmadát vizsgálják, összehasonlítva a vastagbél egészével kolonoszkópiával) és a széklet alapú vizsgálatokat. A virtuális kolonoszkópia is lehetőség lehet egyes betegek számára.

A választott típustól függően a vastagbélrák szűrésére évente, háromévente, ötévente vagy 10 évente kerül sor. Azoknál az embereknél, akiknél gyulladásos bélbetegség (IBD), személyes vagy családi anamnézis vagy bizonyos genetikai szindróma miatt fokozott a vastag- és végbélrák kockázata, a szűrés 45 éves koruk előtt elkezdődhet, és gyakrabban is megtörténhet.

2. Érintettség

Ha a családunkban számos rákos megbetegedést diagnosztizáltak – nem csak vastagbélrákot, hanem más típusokat is, beleértve a mellrákot, a méhrákot vagy a prosztatarákot –, érdemes megfontolni a genetikai vizsgálatot.

Továbbá, ha van egy elsőfokú rokonunk, akinek vastagbélrákja vagy polipja volt, akkor nagyobb a kockázata a betegség kialakulásának, és el kell kezdeni a szűrést, akár 10 évvel az átlagos kockázatnak kitett emberek előtt.

3. Kevesebb vörös és a feldolgozott húst együnk

A vörös húsokat és a feldolgozott húsokat – beleértve a hamburgert, a virslit és a kolbászt – folyamatosan összefüggésbe hozták a vastagbélrák fokozott kockázatával – egyes becslések szerint a vörös hús és a feldolgozott hús 20-30%-kal növelheti a vastagbélrák kockázatát.

Nem kell teljesen kiiktatni a vörös húst az étrendből, de próbáljunk meg jó minőségű húsokat keresni, és cseréljük le a vörös, feldolgozott húsokat soványabb fehér húsokra, például csirke- vagy sertéshúsra.

Ezzel szemben más kutatások azt mutatják, hogy a magas természetes rostforrásokban (friss gyümölcsök és zöldségek, diófélék és hüvelyesek, valamint teljes kiőrlésű gabonák) történő étrend csökkentheti a vastag- és végbélrák kockázatát.

4. Dohányzás és az alkohol

A dohányzás közismert a tüdőrákkal való kapcsolatáról, de szinte bárhol rákot okozhat a szervezetben – beleértve a vastag- és végbélt is. A cigarettafüstben lévő méreg nemcsak károsítja és megváltoztatja a sejtek DNS-ét – ami rákhoz vezethet –, de az immunrendszert is gyengítheti, megnehezítve a szervezet számára a rákos sejtek elpusztítását.

5. Testsúly

Az elhízott embereknél nagyobb a kockázata számos ráktípusnak – 1,3-szor nagyobb valószínűséggel alakul ki vastag- és végbélrák, mint az elhízott embereknél.

6. Mozgás

Kutatások bizonyítják, hogy a fizikai aktivitás összefüggésben áll számos ráktípus, köztük a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával.

A WHO jelenlegi ajánlásai a fizikai aktivitásra – legalább heti 2,5 óra közepes intenzitású vagy 1,5 óra nagy intenzitású edzés – a rák kockázatának 7%-os csökkenésével járnak, elsősorban a mell- és vastagbélrák esetében.

Kapcsolódó írásaink