Egészség
Természetes stresszoldók
Csak egészségesen
A modern ember szinte minden nap szembesül a stresszel. A kemény munka, a zajos nagyvárosban való élet, az élet nehézségei – mindez befolyásolja a mentális állapotot, ami a CNS hanyatlásához vezet. Az ember ingerlékennyé válik, gyakran tapasztal szorongást és félelmet. Nagyon fontos, hogy megbirkózzunk a stresszel, mielőtt depresszióvá és apátiává alakulna. Segítség ebben a megfelelő táplálkozás, pontosabban – számos célzott termék – mondta a Pravda olvasóinak Kristina Plotnikova táplálkozási szakember.
A paradicsom természetes antidepresszáns, a jó hangulat zöldségének is nevezik. Különböző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, de itt más az értéke. A paradicsom két olyan anyagot tartalmaz, amelyek segítenek csírájában elfojtani a stresszt:
- tiramin – ez a vegyület a szervezetben szerotoninná, azaz boldogsághormonná alakul át;
- fenilalanin – stabilan tartja az endorfint, a hangulathormont.
Ritka az olyan ember, aki nem szereti az édességet. A keserű csokoládé nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. A reszelt kakaóbabok azonnal feltöltik az endorfint, elnyomják a stresszt. Az ember elkezdi megtapasztalni a békét és az örömöt.
Tea
Számos fajta létezik, amelyek segítenek megbirkózni a stresszel:
- Zöld tea – hosszú távon segít, rendszeres használata lehetővé teszi az idegrendszer stabilizálását, erősíti, elnyomja a szorongást.
- Borsmentatea – gyorsan ható szer, elősegíti a súlyos stressz utáni ellazulást, lehetővé teszi a békés elalvást.
- Kamillatea – természetes nyugtató az elme és a test számára, az ital ellazítja az izmokat, csökkenti a szorongást és a pánikot.
Zsíros halak
A boldogsághormon szerotonin akkor képződik, ha elegendő mennyiségű B-vitamin van a szervezetben. Az anyagot nagy mennyiségben tartalmazzák a zsíros tengeri halfajták. És ez még nem minden. Az ilyen ételek omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek stabilizálják az idegsejtek működését, és erősítik az agyi ereket. A makréla, a pisztráng, a szardínia és a laposhal segít a stresszt kezelésében. A lazac azonban különös figyelmet érdemel. Ez a hal olyan anyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a stresszt okozó kortizol és adrenalin koncentrációját a szervezetben. Hetente egyszer 100 g lazac fogyasztása csökkenti a pánikrohamra hajlamos embereknél a pánikroham kockázatát.
Tengeri moszat
Egyszerűen nélkülözhetetlen növényi termék. A hínár fogyasztása azoknak ajánlott, akik szellemi vagy megerőltető munkát végeznek, állandóan „futniuk” kell az életben, anélkül, hogy lehetőségük lenne szünetet tartani. A tengeri moszat jódot tartalmaz, ami szükséges a pajzsmirigy normális működéséhez. Ez a szerv az első felelős a szervezet stresszre adott reakciójáért.
Zabkása és teljes kiőrlésű kenyér
A gabonafélék óriási hatással vannak az idegrendszerre, mivel komplex szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek energiával telítik a szervezetet. A keménybúzafajtákból készült zabkása és tészta rendszeres fogyasztása elkerüli a stresszt. Az ilyen ételek nem terhelik a gyomrot, a táplálkozásnak köszönhetően megnyugtatnak, és nagy mennyiségben tartalmaznak B-vitamint is. Ajánlott gyakrabban fogyasztani zabpelyhet és hajdinát. A zabkása segít a szerotonin termelésében, a hajdina csökkenti a szorongást.