Egészség

Tényleg egészségesebbek a növényi alapú tejfajták?

Ezekből a tejekből általában hiányoznak fontos vitaminok

A zabtej jót tesz a szív- és érrendszernek – mondta a NEWS.ru-nak Irina Ljalina biológus.

Tényleg egészségesebbek a növényi alapú tejfajták?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A zabtej béta-glükánt tartalmaz, ami jót tesz a szív- és érrendszeri rendszer számára. A mandulatej E-vitaminban és antioxidánsokban gazdag. A szójatej növényi fehérjét tartalmaz, ami jó alternatívája az állati fehérjének, de tartalmaz fitoösztrogéneket, amelyek hatással lehetnek a hormonokra – magyarázta a biológus.

A rizstej és a kókusztej sokkal kevesebb fehérjét tartalmaz, és nem tudja kielégíteni a szervezet, különösen a gyerekek és a sportolók szükségleteit – figyelmeztetett Ljalina. A biológus pontosította, hogy a növényi tej nem tartalmaz laktózt és kazeint, így ritkán okoz allergiás reakciókat. Az ilyen italokban lévő kis mennyiségű telített zsír jót tesz a szív és az érrendszer egészségének – jegyezte meg a szakértő.

A növényi tejből általában hiányoznak az olyan fontos elemek, mint a B12-vitamin, a kalcium és a D-vitamin, és a gyártók nem mindig megfelelő mennyiségben dúsítják termékeiket ezekkel az elemekkel. A kalcium és a D-vitamin hiánya pedig negatívan befolyásolhatja a csontok állapotát – zárta Ljalina.

Kapcsolódó írásaink