Egészség

Ezeket az olajokat soha ne használja főzéshez

Egyes olajok növelhetik a szívbetegségek kockázatát

Most egy szakértő végleg tisztázza a kérdést, és pontosan elmondja, melyik olajat érdemes választanunk – írja a life.hu.

Ezeket az olajokat soha ne használja főzéshez
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Rob Hobson regisztrált táplálkozási szakértő szerint van egy olaj, amelyet gyakran kritizálnak magas zsírtartalma miatt, de valójában nem is annyira káros, mint ahogy azt sokan gondolják. Ezzel szemben egy másik olaj, amelyet az egészségügyi guruk tápláló alternatívaként népszerűsítenek valójában hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz. Ismerje meg a szakértő véleményét a különböző főzéshez használatos olajokról!

Íme a táplálkozási szakértő véleménye a leggyakrabban használt olajokról

Kókuszolaj

A kókuszolajat gyakran egészségesebb alternatívaként emlegetik, de Hobson szerint a szakértők még nem jutottak konszenzusra ezzel kapcsolatosan. A kókuszolajnak magas a telített zsírtartalma, adagonként 12,99 g, ami majdnem a fele az ajánlott napi 30 g telítettzsír-adagnak. A jótékony hatásait azzal magyarázzák, hogy laurinsavat tartalmaz, egy telített zsírt, amely egyes kutatások szerint nem annyira káros, mint más telített zsírok. A kutatások arra is rámutattak, hogy a laurinsav növelheti a HDL vagy „jó” koleszterin szintjét, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Hobson azonban hangsúlyozza, hogy még mindig nincs egyértelmű válasz a kókuszolaj szív- és érrendszeri hatásaival kapcsolatban.

Olívaolaj

Hobson azt mondja, hogy az ő választása az extra szűz olívaolaj amely egészségügyi előnyei és ízekben való sokoldalúsága miatt ideális. „Gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban és antioxidánsokban, amelyek jótékony hatással vannak a szív egészségére, és kevésbé valószínű, hogy melegítés közben felbomlik” – mondta. Ez azt jelenti, hogy nem bomlik fel, amíg el nem éri a magas hőmérsékletet, mivel a füstölési pontja körülbelül 190 fok. Úgy gondolják, hogy amikor egy olaj eléri a füstölési pontját, olyan vegyi anyagokat, szabad gyököket bocsáthat ki, amelyek károsíthatják a sejteket, és felgyorsíthatják az öregedést.

Az extra szűz olívaolaj alacsonyabb telített zsírtartalommal rendelkezik más olajokhoz képest, mindössze 2 grammot tartalmaz egy teáskanálnyi mennyiségben. Emellett magas polifenolokban is – olyan vegyületekben, amelyek a növényekben találhatók – amelyek hozzájárulnak a gyulladás csökkentéséhez a szervezetben.

Repceolaj és lenmagolaj

Az olívaolaj egyik versenytársa a repceolaj, amely kedvezőbb árú és szintén gazdag egészséges egyszeresen telítetlen zsírokban, amelyek segíthetnek csökkenteni a szív- és érrendszeri kockázatot. Emellett alacsonyabb a telített zsírtartalma, mindössze 1,1 g adagonként.

A repceolaj különösen kiemelkedő, mivel tartalmaz alfa-linolénsavat (ALA), amely egy omega-3 zsírsav, olyan zsír, amely a halakban található, és alapvető a szív és az agy egészségéhez.

„Az omega-3 zsírsavak gyakran hiányoznak az étrendünkből, ezért az ilyen olajok beépítése segíthet javítani az összes zsírsav bevitelét” – fűzte hozzá Hobson. A lenmagolaj, amely 1,65 g telített zsírt tartalmaz, hasonló előnyökkel rendelkezik, mint a repceolaj, mindkettő tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat.

A repceolaj kedvezőbb omega-3–omega-6 arányt kínál, mint a legtöbb egyéb magolaj.

Az omega-6 zsírsavak olyan zsírok, amelyek alapvetőek az emberi egészséghez, és növényi olajokban, diófélékben és magvakban találhatók, de egyesek szerint a túlzott mennyiség gyulladást okozhat. Hobson azonban úgy véli, hogy ezek a negatív állítások túlzóak, és érvei szerint a repceolaj egészséges kiegészítője lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek. A magolajok, így a lenmagolaj is, alacsonyabb füstölési ponttal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb hőmérsékleten bomlanak le, és nagyobb valószínűséggel bocsátanak ki szabad gyököket. Ebből kifolyólag Hobson azt javasolja, hogy a lenmagolajat inkább öntetekhez vagy csepegtetéshez használjuk.

Napraforgóolaj

A napraforgóolaj rossz hírnevet szerzett különösen magas omega-6 zsírsavtartalma miatt. Ha ezt a zsírsavat túlzottan fogyasztjuk omega-3 bevitel nélkül, az egyensúlyhiányhoz vezethet, amely gyulladást okozhat.

Hobson szerint azonban még nincs szükség arra, hogy eltávolítsuk a napraforgóolajat a konyhából, mivel mértékkel használva teljesen egészséges. A telített zsírtartalma is alacsonyabb, mint az olívaolajé és a kókuszolajé, körülbelül 1,5 g adagonként. Ráadásul a napraforgóolaj füstölési pontja sokkal magasabb, 232 fok, így kiválóan alkalmas sütésre.

Kapcsolódó írásaink