Egészség
„Szupergyümölccsel” a koleszterinnel szemben
Minimalizálja a rák kockázatát is
Táplálkozási szakértő arról számol be, hogy az eper rendkívül jótékony hatással van a szervezetre: csökkenti a rossz koleszterint a vérben, minimalizálja a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség és a rák kockázatát. Emellett az eper nagy adag C-vitamint tartalmaz, amely támogatja az immunrendszert – írja a Sports.kz.
A gyümölcsnek magas az antioxidáns antocianin és ellagsav tartalma, amelyek megvédik a szervezetet az oxidatív stressztől. Az eper emellett élelmi rostforrás, amely elősegíti a rendszeres bélürítést és csökkenti a vércukorszintet.
Ezeket a megállapításokat támasztja alá a Harvard School of Public Health tanulmánya, amely nemcsak az eper, hanem az áfonya előnyeit is bizonyította. A tanulmány szerint heti háromszor fél csésze e bogyós gyümölcsökből elegendő ahhoz, hogy jelentősen javítsa a szív egészségét.