Egészség

Így lehet csökkenteni a koleszterinszintet

Sovány fehérjeforrásokat választunk feldolgozott húsok helyett

A koleszterinszintünk kulcsszerepet játszik a szív- és érrendszeri egészségünk fenntartásában, mégis sokan alábecsülik ennek jelentőségét. Egy tanulmány kimutatta, hogy azzal, ha csökkentjük vagy teljesen megszüntetjük bizonyos élelmiszerek fogyasztását, akkor segíthetünk a koleszterinszintünk szinten tartásában és ezzel egészségünk és fizikai aktivitásunk megőrzésében – írta meg az Origo.

Így lehet csökkenteni a koleszterinszintet
Sarah Hormaci táplálkozási szakértő felfedte, hogy a grapefruit hatással van a koleszterinszint csökkentésére használt sztatinokra
Fotó: AFP/Science Photo Library/NEW/Science Photo Library/CAIA Image

A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely a vérben található, és bár a szervezetnek szüksége van rá bizonyos funkciók ellátásához, a túl magas koleszterinszint komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A koleszterinszintre való odafigyelés kiemelten fontos, mivel közvetlen hatással van szív- és érrendszeri egészségünkre.

A The American Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint a feldolgozott hústermékek fogyasztása növeli a szívbetegségek és ezzel a halálozások számát, így tehát ha csökkentjük, vagy teljesen elhagyjuk ezeket az ételeket, akkor a koleszterinszintünk sem romlik.

Feldolgozott húskészítményeknek hívjuk például a kolbászt, virslit, parizert, szalámit, sonkát, bacont is.

Mindenképpen jót teszünk a koleszterinszintünkkel, ha a feldolgozott húsok helyett olyan sovány fehérjeforrásokat választunk mint a hal, baromfi, hüvelyesek és növényi eredetű fehérjék.
Ezenkívül a rostban gazdag gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, valamint a diófélékből és az olívaolajból származó egészséges zsírok bevitelének növelése elősegítheti a szív- és érrendszeri egészséget.

Kapcsolódó írásaink