Egészség

Bebizonyították, hogy egy vitaminnal csökkenthető a rák kialakulásának kockázata

Fontos szerepet játszik majd a jövőnkben

Az International Journal of Cancer című szakfolyóiratban megjelent új tanulmány szerint a vér magas omega-3 és omega-6 zsírsavszintje összefüggésbe hozható bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának csökkent kockázatával. A tanulmány a UK Biobank közel 260 000 résztvevőjének adatain alapul, írta a gismeteo.ru.

Bebizonyították, hogy egy vitaminnal csökkenthető a rák kialakulásának kockázata
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/B. Boissonnet

A kutatók megvizsgálták az omega-3 és omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavakat és a rákos megbetegedések kockázata közötti összefüggést, ezen belül például a fej-nyaki, nyelőcső-, gyomor-, bél- és tüdődaganatot.

A résztvevők átlagéletkora 56,4 év volt, és túlnyomó többségük (közel 91 százalékuk) fehér bőrű volt. A 13 éves kutatási időszak alatt mintegy 30 000 résztvevőnél diagnosztizáltak rákot.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az omega-3 magas szintje a vizsgált 19 rákos megbetegedés közül 5, köztük a vastagbél-, a gyomor- és a tüdőrák kockázatának csökkenésével járt együtt. Ugyanakkor a magasabb omega-6 szintje 14 rákos megbetegedés kockázatát csökkentette, például az agy-, a hólyag- és a rosszindulatú melanomájáét.

A szerzők szerint ez a tanulmány megalapozza a többszörösen telítetlen zsírsavak szerepének további vizsgálatát a különböző rákos megbetegedések etiológiájában, és segíthet új megelőző stratégiák kidolgozásában.

Kapcsolódó írásaink