Egészség

Megvan az első számú zöldség, amely csökkenti a vérnyomást

Tudományosan bizonyított

Azok, akiknek magas a vérnyomásuk, bizonyos zöldségeket beiktathatnak az étrendjükbe, hogy megszabaduljanak a problémától. Egy táplálkozási szakértő szerint ez a piros zöldség olyan jótékony tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében – írja a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva.

Megvan az első számú zöldség, amely csökkenti a vérnyomást
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Biosphoto/Frédérique Bidault

Michael Mosley doktor és Tim Spector professzor a BBC egyik podcastjában azt a kérdést vitatta meg, hogy mit kellene ennünk, hogy egészségesek maradjunk.

És az egyik étel, amely a jelek szerint csodákra képes az általános egészségünkkel, a cékla. Mindkét szakértő egyetértett abban, hogy ez az étel jót tesz az egészséges tápanyagoknak.

„A cékla gazdag nitrátokban, ez a nitrogén-oxid felszabadulásához vezet, ami kitágítja az ereket az egész testben” – mondta Mosley.

Tim Spector teljesen egyetértett kollégájával, és azt mondta, hogy a cékla remek példa egy olyan ételre, amely valóban gyógyít.

„Ez a zöldség valóban csökkenti a vérnyomást. A megfelelő randomizált, kontrollált vizsgálatokban sokkal hatékonyabb és sokkal ízletesebb, mint a sókorlátozás” – mondta.

A cékla jótékony hatásait tudományosan is megerősítették

A szakértők tanácsa tudományosan is megerősítést nyert. Egy tanulmányban például a londoni Queen Mary University of London kutatócsoportja megállapította, hogy egy pohár (250 ml) céklalé átlagosan 8/4 mmHg körüli vérnyomáscsökkenést eredményezett.

A vizsgálatban résztvevők közül sokaknál a vérnyomásszintek visszatértek a biztonságos tartományba. A Frontiers in Nutrition című szaklapban nemrégiben megjelent cikk is hasonló következtetésre jutott. Eszerint a céklalében lévő nitrátok csökkentették a szisztolés vérnyomást, de nem a diasztolés vérnyomást artériás hipertóniában szenvedő betegeknél.

Megjegyzendő, hogy a cékla segíthet a bélrendszer egészségének támogatásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében is, ezért érdemes a tányérjára tenni.

Kapcsolódó írásaink