Egészség

Csökkenti a stroke és a cukorbetegség kockázatát

Rostban, magnéziumban és vasban gazdag

A bab ízletes és kiadós kiegészítője a téli leveseknek, salátáknak és más ételeknek – számol be a Sports.kz a Ferra.ru-ra hivatkozva.

Csökkenti a stroke és a cukorbetegség kockázatát
Stroke (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/SPD/Science Photo Library/Samunella

Az új adatok azt mutatják, hogy a bab nagyobb mennyiségű fogyasztása az étrendben növeli az ember Egészséges Táplálkozás Indexét (HEI), amely az étrend táplálkozási minőségének mutatója.

A tudósok megállapították, hogy a hüvelyesek segítségével olyan anyagokhoz juthatunk, mint a rost, kálium, magnézium, vas, folsav és kolin. Ezek a vegyületek gyakran hiányosnak számítanak. Emellett a babnak köszönhetően kevesebb nátriumot, hozzáadott cukrot és telített zsírokat fogyasztunk – magyarázta a tanulmány szerzője, Joanne Slavin a Healthnek.

Korábbi tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a hüvelyesek fogyasztása összefüggésbe hozható a teljes halálozás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével. Az új munkában azonban a szakemberek a 2001 és 2018 között végzett Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés (NHANES) adatait vizsgálták. A felmérésben 23 554 19 és 50 év közötti, valamint további 21 020 51 éves és idősebb ember vett részt.

Az emberek, amikor elkezdtek több hüvelyest fogyasztani, azt vették észre, hogy étrendjük minősége 15-16 százalékkal (ha egy adag babot fogyasztottak), illetve 19-20 százalékkal (ha két adagot) javult. Ez segíthet a krónikus betegségek, köztük a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség és a rák kockázatának csökkentésében is.

Kapcsolódó írásaink