Egészség

Táplálékok, amelyek lassíthatják a demencia lefolyását, és a tüneteket is enyhíteni tudják

Demencia elleni küzdelem

A demencia voltaképpen egy agyi betegség, amely során fokozatosan csökkennek az egyén kognitív képességei, például a memóriája, a logikai gondolkodása, az érzelmi szabályozása, a térbeli-vizuális felismerése, a motivációja. Mutatjuk is, hogy melyek a legjobb táplálékok a demencia elleni küzdelemben, és mely táplálékok előzhetik meg a memória csökkenését – írja a gyogyszernelkul.com.

Táplálékok, amelyek lassíthatják a demencia lefolyását, és a tüneteket is enyhíteni tudják
A hüvelyesek, mint a bab, a lencse és a csicseriborsó is kitűnő fehérje-, antioxidáns-, rost-, folát-, vas-, magnézium- és káliumforrásnak számítanak
Fotó: NorthFoto

A zöld leveles zöldségek – mint a káposzta, a saláta és a spenót – tele vannak antioxidánsokkal, E-vitaminnal, K-vitaminnal, luteinnel, béta-karotinnal és foláttal, amelyek mind-mind nagyon jót tesznek az egészségnek.

A bogyós gyümölcsök közül az áfonya, az eper, a szeder és a szőlő szintén előnyöket kínálnak az öregedő agy számára. Magas antioxidáns-tartalmuk segít megvédeni az agysejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól. A bogyós gyümölcsök tápanyagai megváltoztatják az agyi neuronok kommunikációját is, ezzel akadályozva meg nemcsak a sejtpusztulást, hanem a gyulladást is.

A hüvelyesek – mint a bab, a lencse és a csicseriborsó – kitűnő fehérje-, antioxidáns-, rost-, folát-, vas-, magnézium- és káliumforrásnak számítanak. Kolint is tartalmaznak, amely fokozza egy neurotranszmitter, az acetilkolin termelődését, amely kulcsfontosságú az agy funkcionalitásában.

A demenciában szenvedő betegeknek mindenképpen fogyasztaniuk szükséges magvakat és dióféléket is. Ezek a táplálékok sok hasznos tápanyagot, értékes zsírokat, aminosavakat, ásványi anyagokat és agyerősítő vitaminokat tartalmaznak.

A gombák tele vannak antioxidánsokkal és olyan ásványi anyagokkal, amelyek csökkentik a gyulladást az egész testben, beleértve az agyat is. B12-vitaminban is bővelkednek, amelynek hiánya az Alzheimer-kór kialakulásának nagyobb kockázatával jár együtt.

A gyógynövények és fűszernövények sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek hatékonyan küzdenek a gyulladás ellen, és csökkentik a béta-amiloid plakkokat, amelyek demenciát okozhatnak. Fogyasszunk olyan gyógynövényeket és fűszereket, mint a koriander, kakukkfű, zsálya, oregánó, rozmaring, bazsalikom, kapor, petrezselyem, fahéj, szegfűszeg, majoránna, sáfrány, szerecsendió, fekete bors, gyömbér és a chili.

Az extraszűz olívaolaj antioxidánsokat, pontosabban polifenolokat tartalmaz. E-vitaminban és K-vitaminban is bővelkedik. Ezek a vitaminok az energiát közvetlenül az agysejtekbe szállítják, megkerülve ezzel a glükózanyagcserét. Ezenkívül az egészséges zsírok és a jó koleszterin forrása is.

Kapcsolódó írásaink