Egészség

Megbetegíthet, ha így fogyasztjuk a pattogatott kukoricát

Veszélyes trend terjed

Még októberben indult el az a TikTok-trend, amelyet több egészségügyi hatóság is veszélyesnek titulált. A pattogatott kukorica ilyen módon történő fogyasztásától meg is betegedhetünk – írja a Mindmegette.hu.

Megbetegíthet, ha így fogyasztjuk a pattogatott kukoricát
Képünk illusztráció
Fotó: Cultura Creative via AFP/Cultura Creative/Frank and Helena

Az egyik TikTok-felhasználó tette közzé a videóját, amelyben egy halloweeni nasit népszerűsít. Az édesség egy bevont pattogatott kukorica, amely úgy készül, hogy vajat és mályvacukrot olvaszt meg egy lábasban, amelybe süteménykeverék kerül. Ezzel a keverékkel vonja be a kukoricát, amely így nyúlós, „bolyhos” lesz.

Az elkészítéshez használt, előregyártott süteménykeverékek fő hozzávalója a liszt, amelyet azonban tilos nyersen fogyasztani, ugyanis veszélyes baktériumok lehetnek ebben az alapanyagban. Ezek hő hatására elpusztulnak, és nem jelentenek egészségügyi kockázatot, de ha nyers tésztát fogyasztunk, akkor könnyen megbetegedhetünk.

„A lisztet legalább két percig 70 Celsius-fokon kell melegíteni ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható legyen” – hívja fel a figyelmet a Rizikometer, amelynek szerzői egy Facebook-bejegyzésében reagáltak a borzalmas TikTok-trendre. Mint írják, az emberek többsége tisztában van azzal, hogy például a nyers tojás fogyasztása milyen veszélyeket rejt, azt azonban kevesen tudják, hogy a nyers liszt is baktériumokat tartalmaz. Nyers liszt fogyasztása miatt az elmúlt évben csak az Egyesült Államokban legalább 168-an fertőződtek meg E. coli baktériummal, de szalmonellafertőzést is okozott már.

A lefontosabb, hogy soha nem szabad nyers tésztát fogyasztani. Ha házi süteményt készítünk, a bekevert tésztát tilos megkóstolni, mielőtt kisütnénk. Ezenkívül amikor liszttel dolgozunk, alaposan mossunk kezet utána. A liszt ne érintkezzen más, fogyasztásra szánt élelmiszerekkel. Használjunk külön deszkát, tálat és keverőedényt. A liszttel érintkezett edényeket, felületeket, valamint a konyhai eszközöket is alaposan tisztítsuk meg használat után.

A baktérium okozta fertőzés tünetei körülbelül egy héten belül jelentkeznek. A legjellemzőbb tünetek a hasi görcsök, a vizes hasmenés, esetleg a hányinger, a hányás és a láz. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat súlyos szövődményeket is, ezért hirtelen fellépő hasmenés esetén orvoshoz kell fordulni.

Kapcsolódó írásaink