Egészség

Ezért kell beáztatni a magokat fogyasztás előtt

Több előnye is van

Táplálkozási szakértők ajánlása szerint az olajos magvakat és dióféléket be kell áztatni felhasználás előtt. Ezt a magok aktiválásának is nevezik – ezzel ugyanis elérhető, hogy a magokban inaktív állapotban lévő enzimek „felébredjenek”, illetve lebomoljanak az emésztést nehezítő, enzimgátló anyagok, amelyek megakadályozzák egyes ásványi anyagok felszívódását, valamint kellemetlen tüneteket is okozhatnak – írja a Házipatika.com.

Ezért kell beáztatni a magokat fogyasztás előtt
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Connect Images/Russ Rohde

Ha a magokat víz éri, annak hatására olyan biokémiai folyamatok indulnak el, amelyek az alvó mag kicsírázásához szükségesek. Ha ilyen állapotban fogyasztjuk a magokat, akkor egyrészt sokkal finomabbak lesznek, mint száraz, „alvó” társaik, másrészt az egészségre előnyös hatásuk is megtöbbszöröződik.

Csak a nyers magokat szükséges aktiválni, például a pirítás nélküli mandulát, a diót, a napraforgómagot, a tökmagot, a szezámmagot és a mákot. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a felhasználás előtt legalább tíz-tizenkét órán át áztatni kell őket.

  1. Tegyük a magokat egy nagyobb tálba, és öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi bőven ellepi őket!
  2. A víz nagy részét a magok magukba szívják majd, néhány óra múlva tehát jelentősen csökkenhet a víz szintje. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjon víz nélkül a felső réteg, akkor ugyanis kiszárad!
  3. Az áztatóvizet cseréljük gyakran!
  4. Az áztatási idő letelte után mielőbb használjuk fel a magokat! Készíthetünk belőlük például magtejet, vagy gazdagíthatjuk velük a reggeli müzlit vagy zabkását. Esetleg turmixok vagy levesek sűrítéséhez is jól jöhetnek.
  5. A fel nem használt, de már aktivált magok könnyen megromolhatnak. Hűtőszekrényben maximum egy-két napig állnak el. Utána mindenképpen használjuk fel, vagy szárítsuk ki őket.

Kapcsolódó írásaink