Egészség

Ezért okozhat rákot a vörös hús

Áttörés a rákkutatásban

A vörös húsok kapcsán régóta tudni már, hogy növelhetik bizonyos ráktípusok, például a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, ennek okát azonban sokáig nem tudták azonosítani. Ebben értek el most áttörést a szingapúri Nemzeti Rákközpont kutatói – írja a NewAtlas alapján a 24.hu.

Ezért okozhat rákot a vörös hús
A nyári kerti partik elmaradhatatlan része a grillezés
Fotó: NorthFoto

A Cancer Discovery szaklapban közzétett tanulmány szerint a kutatók frissen vett vastagbélrákmintákat használtak a vizsgálatokhoz. Az eredmények azt mutatták, hogy a vörös húsokban található, pirin nevű fehérje aktivál a szervezetben egy telomeráz nevű enzimet, amely felelős lehet a rák kifejlődéséért.

A telomerek a kromoszómák végén találhatók meg, ezek pedig DNS-szekvenciákból és fehérjékből épülnek fel, amelyek a sejtosztódáshoz szükségesek. Igen ám, de az osztódás során ezek a kis sapkák rövidülnek, mígnem olyan aprók nem lesznek, hogy már képtelenek lesznek az osztódásra – a szövetek pedig elöregednek. Itt jön a képbe a telomeráz enzim, amely képes a telomerek újjáépítésére, így helyreállítva a sejtosztódást.

Ha viszont egy sejt kontrollálatlanul elkezd osztódni, az rákos elváltozás kialakulásához vezethet.

A sok osztódás nyomán a rákos sejtek nagyon rövid telomerekkel végződnek, amelyek emiatt képtelenek a kromoszómák megvédésére. Hogy elkerüljék a sejtek a biztos halált, telomerázt kezdenek termelni, így tovább növekedhetnek és osztódhatnak, gyakorlatilag „halhatatlanná” válva.

Kapcsolódó írásaink