Egészség

A savanyúságok egészségügyi előnyei

Különösen hasznosak azok a savanyúságok, amelyeket természetes erjesztéssel (fermentációval) készítenek

Az erjesztett élelmiszerek, különösen a savanyú uborka és a savanyú káposzta hasznosak az emésztés szempontjából – mondta a NEWS.ru-nak Irina Ljalina biológus. Megjegyezte, hogy ezek a savanyúságok probiotikumokat – bélflórát támogató baktériumokat – tartalmaznak.

A savanyúságok egészségügyi előnyei
A savanyú káposzta hasznos az emésztés szempontjából
Fotó: NorthFoto

„Különösen hasznosak azok a savanyúságok, amelyeket természetes erjesztéssel (fermentációval) készítenek. Az erjesztésen átesett savanyúságok, mint például a savanyú káposzta vagy az uborka, probiotikumokat tartalmaznak – olyan hasznos baktériumokat, amelyek támogatják a bélflórát és elősegítik az egészséges emésztést, valamint a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását az élelmiszerekből. Egyes tanulmányok szerint a probiotikumok segíthetnek a vércukorszint fenntartásában” – mondta Ljalina.

Szerinte a rendszeres zöldségkonzervek, beleértve az ecettel főzötteket is, azért is előnyösek, mert megtartják a vitaminokat és antioxidánsokat, amelyek támogatják az immunrendszert, és segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben.

Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a savanyúságok sok sót tartalmazhatnak, ami nem kívánatos a magas vérnyomásban vagy vesebetegségben szenvedők számára. Az ecetet tartalmazó termékek pedig növelhetik a gyomorsavasságot, ami nem kívánatos az érzékeny gyomrú vagy emésztőrendszeri betegségben szenvedők számára. A savanyúságoknak az ételek kiegészítőjének kell lenniük, nem pedig fő tápláléknak – zárta Ljalina.

Kapcsolódó írásaink