Egészség
A savanyúságok egészségügyi előnyei
Különösen hasznosak azok a savanyúságok, amelyeket természetes erjesztéssel (fermentációval) készítenek
„Különösen hasznosak azok a savanyúságok, amelyeket természetes erjesztéssel (fermentációval) készítenek. Az erjesztésen átesett savanyúságok, mint például a savanyú káposzta vagy az uborka, probiotikumokat tartalmaznak – olyan hasznos baktériumokat, amelyek támogatják a bélflórát és elősegítik az egészséges emésztést, valamint a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását az élelmiszerekből. Egyes tanulmányok szerint a probiotikumok segíthetnek a vércukorszint fenntartásában” – mondta Ljalina.
Szerinte a rendszeres zöldségkonzervek, beleértve az ecettel főzötteket is, azért is előnyösek, mert megtartják a vitaminokat és antioxidánsokat, amelyek támogatják az immunrendszert, és segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben.
Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a savanyúságok sok sót tartalmazhatnak, ami nem kívánatos a magas vérnyomásban vagy vesebetegségben szenvedők számára. Az ecetet tartalmazó termékek pedig növelhetik a gyomorsavasságot, ami nem kívánatos az érzékeny gyomrú vagy emésztőrendszeri betegségben szenvedők számára. A savanyúságoknak az ételek kiegészítőjének kell lenniük, nem pedig fő tápláléknak – zárta Ljalina.