Egészség

Ez, ami valójában végzetesen tönkreteszi a májat

A statisztikák azt mutatják, hogy ma már leggyakrabban nem az alkohol pusztítja ezt a szervet

Már az ókori görögök is úgy vélték, hogy a máj – egy hely, ahol a lelkünk él és az érzelmek születnek. Bizonyos értelemben igazuk volt, mert ezt a szervet nagy laboratóriumnak is nevezhetjük, hiszen rengeteg funkciót lát el, számol be a Sports.kz.

Ez, ami valójában végzetesen tönkreteszi a májat
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A máj egyik fő ellensége az alkohol. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy ma már leggyakrabban egyáltalán nem az alkohol pusztítja a szervet. Miért történik ez? És hogyan lehet megvédeni a májat a veszélyes kórképektől?

A máj fő feladata a szervezet méregtelenítése – mondja Elena Zyatenkova belgyógyász. „Bármilyen anyag, amely a táplálékkal, a vízzel, a levegő belégzésével vagy a bőrre felvitt krémekkel került a szervezetbe, végül a májba kerül. Minden veszélyes vagy akár mérgező dolgot ez a szerv fog feldolgozni" – mondja az orvos.

Nagyon fontos, hogy a máj megfelelően működjön, és teljes mértékben „ki tudja tisztítani” a szervezetet a veszélyes anyagoktól.

A májnak két másik kritikus funkciója is van, ezek a szintetikus és a raktározási. Minden fehérje, ami a szervezetben van, ebben a szervben szintetizálódik. A zsírban oldódó A-, E-, D-vitaminok is a májban halmozódnak fel. A szervnek köszönhetően asszimilálódnak és az egészség javára válnak.

Hogyan gyanakodhat a máj problémáira

Ez a szerv csendesnek tekinthető – a máj ritkán és csak kivételes esetekben fáj. De számos olyan tünet van, amelyek alapján gyanakodhat a máj problémáira:

– állandó fáradtság és gyengeség,

– fájdalom a jobb borda alatti régióban,

– a bőr és a nyálkahártyák sárgulása.

Ezek már riasztó tünetek, amelyek esetén sürgősen orvoshoz kell fordulni. De leggyakrabban a szervvel kapcsolatos problémákat véletlenül fedezik fel, amikor egy személy teljesen más panaszokkal érkezik.

Miért fordul elő májkárosodás

Az első és leggyakoribb ok a nem alkoholos (anyagcsere-függő) zsírmájbetegség. A szervben felesleges zsír halmozódik fel – a statisztikák szerint a világ népességének akár 30 százaléka szenved ebben a betegségben. Kialakul a helytelen táplálkozás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a nagyszámú gyógyszer használata miatt.

„Sajnos egyre több az elhízott, cukorbetegségben és metabolikus szindrómában szenvedő beteg. A túlsúlyos emberek 99 százalékának pedig májproblémái vannak. Ez lehet steatosis (zsírok felhalmozódása) és steatohepatitis, amikor gyulladt enzimek kerülnek a véráramba. Nem kizárt a fibrózis – a szerv hegesedése – sem” – magyarázta Elena Zyatenkova az „Egészséges érdeklődés Oksana Drapkinával” című műsorban.

Régebben úgy hitték, hogy a máj fokozatosan kezd „fájni”. Most azonban azt mondják, hogy a „több csapás” elmélete elfogadható, amikor egyszerre két vagy több romboló folyamat zajlik a szervben. Ezért rendkívül fontos mind a súly, mind a derékkörfogat ellenőrzése – nem haladhatja meg a 90 cm-t.

Meg kell tisztítani a májat

A májat nem lehet megtisztítani – mondja Elena Zyatenkova. Ha lenne ilyen lehetőség, az orvosok már régen bevették volna a gyakorlatukba.

„Amikor egy beteg májtisztításról mesél, az az epe kiáramlásának erősítéséről szól, különböző eszközök segítségével. De ezzel sok kárt tehetünk magunknak! Ezért ne csináljunk semmilyen tisztítást” – mondja az orvos.

A májat nem lehet megtisztítani, de segíteni neki igen. És ebben segít ez az egyszerű, de hatékony szabály:

1. Ne dohányozzon.

2. Ne igyon alkoholt.

3. Mozogjon sokat – sétáljon legalább egy órát naponta.

4. Fogyasszon naponta legalább 400 gramm gyümölcsöt és zöldséget.

5. Ne fogyasszon naponta öt grammnál több sót.

Ami a termékeket illeti, a máj az alkoholt szereti a legkevésbé – ez a tény senkit sem fog meglepni. Szintén a szervet pusztítják a gyors szénhidrátok, a felesleges energia zsír formájában halmozódik fel. Ez az édes és liszt – édességek, zsemlék, sütemények, kekszek és így tovább.

A máj másik ellensége a transzzsírok. Rengeteg van belőlük a szószokban, a zsemlemorzsában és a chipsekben, a gyorséttermekben és még a pékárukban is. „Etessük” a szervet rostokkal, hallal, fehérjével, zöldekkel.

Kapcsolódó írásaink