Egészség

Vitaminok, amik csökkentik a koleszterinszintet

Csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A Womanhit.ru oldal készített egy anyagot a vitaminokról, amelyek segítenek csökkenteni a „rossz” koleszterin szintjét – számol be a Sports.kz.

Vitaminok, amik csökkentik a koleszterinszintet
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Soeren Stache

A koleszterin a szervezet legfontosabb eleme a sejtek építéséhez. A vitaminok közvetlenül részt vesznek a zsíranyagcserében. Támogatják a koleszterin megfelelő termelődését, csökkentik az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), az úgynevezett „rossz” koleszterin szintjét, erősítik és védik az ereket, megakadályozzák a koleszterinplakkok kialakulását, és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – írja a Sports.kz.

A fentiek miatt azoknak, akik magas koleszterinszintben szenvednek, vitaminokat kell fogyasztaniuk.

Mely vitaminok nélkülözhetetlenek, és mely élelmiszerekben találhatók meg

A fontos vitaminok hiányának pótlására természetesen beveheti őket komplexen, tabletta formájában. Ha azonban nem rajong a gyógyszeres kezelésért, akkor az összes szükséges vitamint be lehet szerezni az élelmiszerekből. Íme, mire kell a nutriciológus szerint figyelni és beiktatni az étrendbe.

B-vitaminok – ezek a vitaminok, különösen a B3, B6, B12, folsav és biotin, segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és ennek következtében a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Szakértőnk szerint olyan élelmiszerekben találhatók meg, mint a hús, baromfi, belsőségek (máj és szív), halak, tenger gyümölcsei, sajt és túró, diófélék és magvak, leveles zöldségek, gyógynövények, gabonafélék és hüvelyesek.

E-vitamin – gátolja a koleszterin szintéziséért felelős enzimek aktivitását, megakadályozza az ateroszklerotikus plakkok kialakulását, és javítja az érfal állapotát. Ennek a vitaminnak a jó tartalma megtalálható a növényi olajokban, diófélékben és magvakban, tőkehalmájban, avokádóban, spenótban.

C-vitamin – segít csökkenteni a „rossz” koleszterin szintjét a vérben. A legjobb, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek nemcsak C-vitaminban, hanem pektinben is gazdagok, ami szintén csökkenti a koleszterinszintet – ezek a citrusfélék (különösen a grapefruit), az eper, a paradicsom, a burgonya, a spenót.

D-vitamin – serkenti a koleszterin szintézisét a szervezetben, csökkenti annak tartalmát, és részt vesz az anyagcserében. A D-vitamin megtalálható a zsíros halakban, tojásban és tejtermékekben, de nem olyan mennyiségben, hogy fedezze a napi szükségletet. „Szintén nagyon gazdag D-vitaminban a tőkehalmáj, de nagy mennyiségben nem szabad fogyasztani, hogy ne találkozzunk az A- és E-vitamin feleslegével” – kommentálja szakértőnk.

P-vitamin (rutin) – védi a szervezetet a koleszterin felhalmozódásától. A rutin megtalálható a citrusfélékben, bogyós gyümölcsökben, csipkebogyóban, szőlőben, teában, olajbogyóban és zöld hajdinában.

Omega-3 és rostok – ezek szintén fontosak a normál koleszterinszint fenntartásához. Megtalálhatók a leveles zöldségekben, zabpehelyben, árpában, gombában, banánban és hüvelyesekben.

Napi normák a vitaminok szedésére

A szakértő szerint, hogy a koleszterinszint ne növekedjen, a következő mennyiségben kell a vitaminokat szedni. Magasabb dózisokat használnak, de azokat egyénileg kell kiválasztani egy szakemberrel.

- B3-vitamin – 20 mg,

- B4-vitamin – 500 mg,

- B5-vitamin – 5 mg,

- B6-vitamin – 2 mg,

- B7-vitamin – 50 mcg,

- B8-vitamin – 500 mcg,

- B9-vitamin – 400 mcg,

- B12-vitamin – 3 mcg,

- E-vitamin – 15 mcg,

- C-vitamin – 100 mcg,

- D-vitamin – 15 mcg (65 év felettieknek – 20 mcg),

- P-vitamin – 50 mg.

Kapcsolódó írásaink