Egészség

Halálos lehet a hidegebb évszakok kedvenc vitaminja

A D-vitamin-túladagolás tünetei

Télen kevesebb napfény ér minket, érdemes D-vitamint szedni. Sokat hallhatjuk ezt az ajánlást, de kevesen tudják, hogy nagyon fontos a mennyiség.

Halálos lehet a hidegebb évszakok kedvenc vitaminja
Télen érdemes pótolni a szervezet D-vitamin szükségletét
Fotó: AFP/Phanie/Garo

Pár éve egy angol férfi annyira túladagolta a D-vitamin szedését, hogy kórházba került mérgezés tüneteivel. Igaz, a beteg naponta több mint húsz vény nélkül kapható étrend-kiegészítőből álló koktélt szedett, köztük 150 000 nemzetközi egység (NE) D-vitamint, ami a javasolt napi adag majdnem 400-szorosát jelenti.

A férfi egy hónapos kúra után hányással, hasi fájdalommal, lábgörcsökkel és fokozott szomjúsággal került kórházba. Közel 13 kilogrammot is fogyott.

Bár a férfi a tünetek megjelenésekor azonnal abbahagyta a táplálékkiegészítő koktél szedését, azok hatásai csaknem három hónapig kitartottak.

A „napfényvitaminnak” is nevezett D-vitamin technikailag nem is vitamin, hanem egy prohormon, egy olyan anyag, amelyet a szervezetünk hormonná alakít át.

A D-vitamin kalcitriollá alakul át, egy olyan hormonná, amely segít a kalcium felszívódásában és az egészséges csontok és izmok fenntartásában.

A napozás a legjobb módja annak, hogy D-vitaminhoz jusson, de egy kis mennyiséget olyan ételekből is be lehet vinni, mint a zsíros halak, a gombák, valamint a dúsított tej és gabonafélék.

Az, hogy mennyi D-vitaminra van szüksége naponta, az életkortól függ: minél idősebb, annál többre van szüksége.

Az amerikai Nemzeti Orvosi Akadémia szerint a D-vitamin-bevitel biztonságos felső határa 4000 NE, azaz 100 mikrogramm, bár néha magasabb dózisok is alkalmazhatók olyan egészségügyi problémák kezelésére, mint a hiány, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség rövid ideig tartó kezelése.

Tanulmányok kimutatták, hogy napi 40 000-100 000 NE több hónapon át történő szedése D-vitamin-toxicitást okozhat.

Ez a vérben felhalmozódó kalciumot, úgynevezett hiperkalcémiát okoz, ami a legkülönbözőbb tünetekhez vezet.

Ezek közül néhány: hányinger, hányás, hasmenés, fáradtság, fogyás és túlzott szomjúság.

A későbbiekben a hiperkalcémia veseproblémákat, csontvesztést, valamint az artériák és a lágyrészek megkeményedését okozhatja. Az A-, E- és K-vitaminhoz hasonlóan a D-vitamin is zsírban oldódik, és nem tud feloldódni vízben. Az ebbe a csoportba tartozó vitaminok könnyebben felszívódnak a szervezetben, mint a vízben oldódó vitaminok, például a C- és B-vitaminok, különösen akkor, ha magasabb zsírtartalmú ételekkel együtt fogyasztják.

Miután áthaladtak a bél- és véráramon, a zsírban vagy olajban oldódó vitaminok a zsírszövetben raktározódnak. Ezáltal az ilyen típusú vitaminok forgalma lassabb, mint a vízben oldódó társaiké. Az olajban oldódó vitaminok sejten belüli felhalmozódása az, ami krónikus visszaélés és túlhasználat esetén problémássá válhat, még akkor is, ha az emberek azt gondolják, hogy terápiás szempontból teszik. Hetekbe vagy hónapokba telhet, amíg ezek a szintek visszaesnek a szövetekben.

Bár a D-vitamin-toxicitás ritka, a tanulmányok szerint egyre gyakoribbá válhat, mivel egyre több ember támaszkodik a táplálékkiegészítőkre, mint erősítőkre.

Halálesetet is jegyeztek már fel D-vitamin miatt. 2019-ben egy idős nő az Egyesült Királyságban meghalt, miután naponta 40 000 NE D-vitamint vett be.

Az emberek alábecsülik a vitaminok potenciális toxicitását. Azt hiszik, hogy a vitamin szó egyenlő a jóindulatú anyaggal, és annyit szedhetünk belőle, amennyit csak akarunk.

Kapcsolódó írásaink