Egészség

Az étkezés közbeni beszélgetésnek vannak egészségügyi előnyei

Az „Evés közben nem beszélünk” közhely ugyanis nem állja meg a helyét

Az étkezés közbeni beszélgetés jót tesz az emésztésnek – mondta Maria Kaloshina endokrinológusa. A NEWS.ru-val folytatott beszélgetésben a szakember pontosította, fontos, hogy lassan együnk.

Az étkezés közbeni beszélgetésnek vannak egészségügyi előnyei
A jó hangulatú étkezéseknél nem fordulhat elő a túlevés
Fotó: NorthFoto

„A nyugodt étkezés, a nem sietős beszélgetés az asztalnál az a képlet, amely egészségessé teszi az étkezést, és megóv a túlevéstől. Az emésztés a szájban kezdődik, ezért minél tovább rágjuk az ételt, annál kevesebb munkát kell elvégeznie a gyomrunknak” – magyarázta az orvos.

Az endokrinológus pontosította, hogy ez a módszer jó megelőzése a túlsúlygyarapodásnak. Minél lassabban eszik az ember, annál kevesebb ételre van szüksége a jóllakáshoz – mondta Kaloshina. Hangsúlyozta, hogy a gyors evés megakadályozza az agyat abban, hogy jóllakottnak érezze magát.

Semmi baj nincs azzal, ha az ember még egy kis egészségtelen ételt is megeszik, de pozitív környezetben és alaposan megrágva. Legyen az étel a gasztronómiai élvezet tárgya, ne pedig valami, amit sietve magunkba dobunk – zárta Kaloshina.

Kapcsolódó írásaink