Egészség

Édesburgonya vagy krumpli?

Az utóbbi években itthon is egyre népszerűbb az édesburgonya, de tényleg annyival jobb?

„Mi a különbség az édesburgonya és a hagyományos burgonya között?” – tette fel a kérdést egy levélíró a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek. A hatóság Facebook-oldalán tette közzé a sok szempontból tanulságos választ, számol be a hazipatika.hu.

Édesburgonya vagy krumpli?
Az édesburgonya hazánkban is népszerű lett (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Először is a posztban leszögezik ugyanis, hogy dacára az elnevezésnek és a közhiedelemnek, növénytani szempontból az édesburgonyának nincs köze a közönséges burgonyához. Előbbi nem a burgonyafélék, hanem a szulákfélék családjába tartozik. És míg a krumpli gumója valójában módosult szár, addig az édesburgonyáé ténylegesen gyökér.

Ilyen módon tehát az édesburgonya név vélhetően csupán a hasonló külalakból és konyhai felhasználásból ered. Ami a táplálkozástudományi szempontokat illeti, a batáta nagyon gazdag ásványi anyagokban, ami igen értékessé teszi. Mindazonáltal nem lehet azt mondani, hogy jobb tulajdonságokkal rendelkezik a közönséges burgonyánál. Energia-, fehérje-, szénhidrát- és rosttartalmuk is hasonló, még ha karotinból (az A-vitamin elővitaminjából) többet is vonultat fel az édesburgonya a konkurenciánál.

Kapcsolódó írásaink