Egészség

Hét népszerű, tévesen egészségesnek tartott élelmiszer

Csak óvatosan

Vannak népszerű termékek, amelyeket tévesen hasznosnak tartanak. Ám óvatosan kell beiktatni őket az étrendbe, hogy ne károsítsák az egészséget. Például ilyen a frissen facsart narancslé is – írja a Kp.ru.

Hét népszerű, tévesen egészségesnek tartott élelmiszer
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Nikolas Kokovlis

„A gyümölcslevekkel az a probléma, hogy rengeteg cukor van bennük. Sokan azt hiszik, hogy a gyümölcslé szó szerint a gyümölcsök legjavát jelenti kipréselve. De a gyümölcsléből hiányzik a legfontosabb dolog – a rost, és az élelmi rostok hiányában a gyümölcslé a gyors szénhidrátok forrásává válik” – magyarázta Iolanta Lyalite terapeuta és neurológus.

Arra buzdította az embereket, hogy tanítsák meg magukat és a gyerekeket arra, hogy szomjukat vízzel oltsák, ne édes italokkal. Ezek közé nemcsak a friss gyümölcslevek tartoznak, hanem a cukormentes üdítők is, amelyeket gyakran isznak az emberek. Az orvos szerint a rendes cukrot cukorpótlóval helyettesítve az ember nem szabadul meg az édesség utáni sóvárgástól. Ezért a kalóriamentes italokat lehet inni, de csak alkalmanként.

Ezenkívül nem szabad a növényi tej fogyasztását sem túlzásba vinni. Jó alternatívának számít a laktózérzékenyek számára, de csak akkor, ha az összetétel nem tartalmaz cukrot. Nem szabad megfeledkezni a hagyományos tejről, amely fehérjét és kalciumot tartalmaz.

Zuhra Pavlova orvosdoktor, endokrinológus viszont azt sürgette, hogy ne fogyasszunk feldolgozott hústermékeket. Még a „jó” összetételű gyermek- és diétás kolbászok is károsak. Helyettük jobb, ha főtt vagy sült húst eszünk.

A cukorbetegeknek szánt édességek ugyan cukormentesek, de fruktózt tartalmaznak, amelynek túlzott mennyisége még veszélyesebb. Pavlova szerint jobb, ha nem visszük túlzásba az ilyen élelmiszerek fogyasztását. Ugyanez vonatkozik a mézre is. Ha kanalanként fogyasztjuk a teához, vagy kenyérre kenjük, a cukor ártalma felülírja az összes előnyét. Ezenkívül óvatosnak kell lennie a diófélékkel és az aszalt gyümölcsökkel. Hasznosak, de csak kis mennyiségben, akárcsak a méz.

„A diófélékből származó fehérje nem emésztődik meg olyan jól, mint a húsból származó. De a napi kalóriadózis jó részét biztosan beviszi (100 gramm dióban átlagosan 600 kcal és a zsírok rovására szinte az összeset asszimilálják). Ezért, ha szeretjük a diót, naponta legfeljebb egymaréknyit (20–30 grammot) fogyasszunk belőle” – tette hozzá Pavlova.

Kapcsolódó írásaink