Egészség
Kilenc zsírégető „top” élelmiszer
Mérsékli a zsírok felszívódását, segít a vércukorszint csökkentésében, így a cukor testzsírrá alakításának mérséklésében
Kiemelünk közülük kilencet, a zsírégetés szempontjából figyelembe vehető jellemzőikkel, és jó tanácsokat adunk fogyasztásukhoz.
1. A citrom, a máj szövetségese
A benne lévő citromsav elősegíti a lipidek és a proteinek átalakítását a gyomorban.
- Ajánlott fogyasztása: reggeli előtt kb. 25 perccel, az epekiválasztás serkentése érdekében, így előkészítve a májat a nap folyamán fogyasztandó táplálékok emésztésére.
Gazdag pektinben, egy olyan vízben oldódó rostanyagban, mely csapdát állít a lipidek egy részének a gyomorban. Így a szervezet nem asszimilálja a zsírokat – hanem sokkal inkább eliminálja azokat.
- Ajánlott fogyasztása: uzsonnára, étkezések után.
2. Proteinekben gazdag, 0 százalékos tejtermékek
Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek bővelkednek proteinekben, amelyek sok energiát igényelnek a szervezettől asszimilációjukhoz, és hatnak a jóllakottság érzésére is.
- Ajánlott fogyasztásuk: reggelire, annak érdekében, hogy ne nassoljunk 11 óra táján, vagy ebéd után, desszertként, hogy megelőzzük vele a délutáni „ropogtatási vágyat”.
3. Zabkorpa – a telítettségérzetért
A zabkorpa magas rosttartalma lehetővé teszi a lipidek felszívódásának lassítását. Elősegíti a jóllakottság érzését azzal, hogy stabil inzulinszintet tart fenn, amely lehetővé teszi többek közt a nassolás és a vele járó zsírlerakódás elkerülését.
- Ajánlott fogyasztása: reggelire vagy uzsonnára (különböző módokon, pl. sovány túróval összekeverve)
4. Az ecet – a zsírraktározódás ellensége
Ecetsav tartalma megkönnyíti az emésztést, segít a vércukorszint megfelelő szabályozásában, és megakadályozza a zsírok lerakódását a szervezetben.
- Ajánlott fogyasztása: saláták, vagy előételek ízesítőjeként
5. A Cayenne-paprika, az anyagcsere fokozója
A nálunk kevésbé ismert, de nagyon egészséges, piros színű Cayenne-paprika fogyasztása növeli a testhőmérsékletet, ami élénkíti az anyagcserét. Emellett javítja az emésztést, súlycsökkentő hatású.
- Ajánlott fogyasztása: őrölt formában levesekbe, szószokba, salátákba szórva fűszerként, továbbá pörköltök, egyéb húsételek ízesítésére (módjával, mert csípős).
6. Sovány húsok, halak, tojás fogyasztása – a nagyobb energiafelhasználásért
Komplex, lassú felszívódású fehérje-források, asszimilálásuk sok energiát igényel a szervezettől. Termogenikus zsírégető hatásuk jelentős.
- Ajánlott fogyasztásuk: minden étkezésnél, kiegyensúlyozott étrend alapján.
7. A kávé – zsírégető hatása is van
A koffein kevésbé ismert hatásai közé tartozik, hogy serkenti a zsírégetést.
- Ajánlott fogyasztása: 17 óráig, maximum három csészével naponta. Ennél nagyobb mennyiségben a koffein nyugtalanságot, stresszt, ingerlékenységet okoz, mely tényezők elősegítik a zsírlerakódást a szervezetben.
8. A zöldtea – méregtelenítő és zsírégető hatás
Vizelethajtó és fogyasztó hatása tein- (koffein-) tartalmának köszönhető, mely fokozza az anyagcserét, így növelve az energiafogyasztást. Csersavtartalma mérsékli a zsírok felszívódását.
- Ajánlott fogyasztása: az egész nap folyamán, váltakoztatva a kellő mennyiségű vízivással, de lehetőleg 16 óra előtt, mert később megzavarhatja az alvást.
9. A fahéj, az étvágycsökkentő fűszer
Segít a vércukorszint csökkentésében, így a cukor testzsírrá alakítása mérséklésében. Csökkenti az étvágyat, fogyasztó hatású. Emiatt pld. zsírégető fahéj-diétával is próbálkozhatunk..
- Ajánlott fogyasztása: cukor helyett poralakban desszertekre, kompótokra, natúr joghurtokra, túróra, zabkására hintve.