Egészség

Melyik színű paradicsom a legegészségesebb?

Nyáron és ősszel a piacokon és a boltok pultjain hatalmas paradicsomválasztékkal találkozhatunk

A különböző színű paradicsomok nemcsak ízükben, hanem hasznos tulajdonságaikban is különböznek. Az egyetlen paradicsomfajta, amely frissen fogyasztva árthat az egészségnek, az éretlen gyümölcs – írja a Sports.kz.

Melyik színű paradicsom a legegészségesebb?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Vannak piros, rózsaszín, sárga, fekete és még zöld színű fajták is. A zöldségeket a főzni kívánt étel színvilágának megfelelően választhatjuk ki. És ha a megjelenéssel minden egyértelmű, akkor egy adott szín íze és hasznos tulajdonságai nem mindig nyilvánvalóak. Melyik a leghasznosabb közülük?

Ahogy Vitaly Napolov biológus elmondta a paradicsom bármilyen színű, hasznos.

„A különbség a különböző színű paradicsomok között a béta-karotin, valamint a jó antioxidánsoknak tartott antociánok tartalmában van – ezek a fekete paradicsomban vannak a legjobban. Az antociánok hasznosak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében” – mondja Vitalij Napolov.

A piros paradicsomban is van antioxidáns, de egy másik – likopin. Ez szintén fontos a szív és az erek egészségének megőrzése szempontjából. Ezt az anyagot pedig nem szintetizáljuk a szervezetünkben, az ételekből jutunk hozzá.

„A különböző színű paradicsomok ízükben különböznek. A legintenzívebb íz általában a piros és rózsaszín paradicsomban van. A sárga paradicsom kevésbé intenzív ízű, és konzerválásra is rosszul alkalmas, mert vizesebb. Viszont ezek a legallergénmentesebb paradicsomok. Kevesebb, nagy biológiai aktivitású növényi pigmentet tartalmaznak, így azok is fogyaszthatják, akik allergiásak a más színű paradicsomokra” – teszi hozzá a szakértő.

És ha a különböző színű paradicsomokat fel is lehet váltogatni az otthoni főzésben, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőlük, az éretlen zöld paradicsomtól jobb tartózkodni. Ezek, akárcsak a zöld burgonya, a mérgező szolaninokat (tomatin) tartalmaznak, friss formában fogyasztásuk semmiképpen sem kívánatos.

„Egyetlen ilyen paradicsomtól nem lesz sok baj, még tünetek sem jelentkeznek. De ha öt zöld, éretlen paradicsomot eszik meg, már komoly ételmérgezést kaphat. Amikor a paradicsom megérik, a benne lévő szolaninok mennyisége gyorsan csökken. És egy kissé éretlen, kis zöldes foltokkal rendelkező paradicsom természetesen nem veszélyes az egészségre. De még mindig hasznosabb megvárni, amíg a paradicsom teljesen megérik” – tanácsolja Napolov biológus.

Közben a szakértő szerint a hőkezelés vagy a pácolás során a szolaninok megsemmisülnek, és így az így elkészített éretlen zöld paradicsom fogyasztható.

Kapcsolódó írásaink