Egészség

Az emberek 60 százaléka kockázatos étrendet követ

Az amerikai felnőttek közel 60 százaléka fogyaszt olyan ételeket, amelyek hozzájárulnak a betegségekkel összefüggő gyulladásokhoz egy új kutatás szerint, amelyet a HealthDay szemlézett.

Az emberek 60 százaléka kockázatos étrendet követ
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Connect Images/Cultura Creative/Gpointstudio

Egy új tanulmány felfedte, hogy sok amerikai gyulladáskeltő étrendet követ, ami növeli a rák, a szívbetegségek és más súlyos egészségügyi problémák kockázatát.

A tanulmány vezető szerzője, Rachel Meadows, az Ohio Állami Egyetem Közegészségügyi Karának vendégoktatója szerint „Az amerikai felnőttek 57 százalékának gyulladáskeltő étrendje van, és ez az arány magasabb volt az afroamerikaiak, a férfiak, a fiatalabb felnőttek, valamint az alacsonyabb iskolai végzettségű és jövedelmű emberek körében.”

A kutatócsoport a táplálkozási gyulladásindexet (Dietary Inflammatory Index) használta, amely 45 táplálkozási összetevőt értékel, hogy elemezze több mint 34 500 felnőtt önbevalláson alapuló étkezési szokásait, akiket egy 2005 és 2018 között végzett szövetségi egészségügyi és táplálkozási felmérés során kérdeztek meg.

Míg más táplálkozási intézkedések a táplálékcsoportok – például gyümölcsök, zöldségek vagy tejtermékek – fogyasztását, illetve tápanyagok – például zsírok, fehérjék és szénhidrátok – bevitelét vizsgálják, Meadows szerint fontos figyelembe venni a gyulladást is.

Összességében a vizsgált alanyok 34 százalékának volt gyulladáscsökkentő étrendje a szeptember 27-én a Public Health Nutrition folyóiratban közzétett eredmények szerint.

Meadows szerint az étrend általános egyensúlya fontos.

„Még ha elegendő gyümölcsöt vagy zöldséget is fogyaszt valaki, ha túl sok az alkohol vagy a vörös hús az étrendben, az összességében gyulladást eredményezhet” – mondta, hozzátéve, hogy azt szeretné, ha az emberek az gyulladáscsökkentő ételekre úgy tekintenének, mint az egészséget fokozó eszközökre.

A fokhagyma, a gyömbér, a kurkuma, valamint a zöld és fekete tea mind gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, mondta Meadows.

További gyulladáscsökkentő ételek közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, a leveles zöldségek, a hüvelyesek, például a bab és a lencse, a zsíros halak, például a lazac, és a bogyós gyümölcsök – amelyek mind megtalálhatók a népszerű mediterrán étrendben.

„A kevesebb gyulladást kiváltó étrend felé való elmozdulás pozitív hatással lehet számos krónikus betegségre, beleértve a cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri betegségeket, sőt a depressziót és más mentális egészségi állapotokat is” – mondta Meadows egy Ohio Állami Egyetemi híradásban.

Számos akadálya van annak, hogy valaki gyulladáscsökkentőbb étrendet kövessen, beleértve a friss termékekhez való rossz hozzáférést és azok árát – ami akadályt jelent az alacsony jövedelműek számára. Emellett sok embernek vannak krónikus gyulladásai, amelyek nem étrendi tényezők miatt alakulnak ki, mondta.

„Számos tényező járul hozzá a krónikus gyulladáshoz, és ezek mind összefüggnek – még az alvás is kulcsfontosságú elem” – mondta Meadows, valamint hozzátette: „Az étrendet eszközként használhatjuk ennek leküzdésére.”

Kapcsolódó írásaink