Egészség

Hogyan befolyásolja a D-vitamin a vérnyomást, a vércukrszintet és a koleszterinszintet?

Egy új tanulmány a D-vitaminról ismét bebizonyította annak hatékonyságát

A kutatók azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a bevitele a kardiometabolikus kockázati tényezőket – számol be a Sports.kz.

Hogyan befolyásolja a D-vitamin a vérnyomást, a vércukrszintet és a koleszterinszintet?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A D-vitamint az egyik legfontosabbnak tartják szervezetünk számára, sőt néha „királynak” is nevezik. De a vita arról, hogy szedjük-e vagy ne szedjük pluszban, még mindig tart. Nemrég jelentek meg az Amerikai Endokrinológusok Szövetségének ajánlásai. Ezek szerint nincs szükség D-vitamin vizsgálatra, és nem szükséges a kiegészítők szedése sem. Előnyük csak a 75 év felettieknek, a terhes nőknek és a 18 év alatti gyerekeknek lehet. Mások elegendő D-vitaminhoz jutnak az ételekből (a zsíros halakban található) és a napból.

Kezdetben úgy gondolták, hogy a D-vitamin csak a csontok megfelelő kialakulásához szükséges, de a tudósok egyre inkább arra a következtetésre jutnak, hogy a D-vitamin „tevékenységi köre” sokkal szélesebb. Ezt erősíti meg kínai tudósok új tanulmánya.

A D-vitamin szedésének előnyei

A kutatók metaanalízist végeztek a 2024 márciusáig megjelent randomizált, kontrollált vizsgálatokról (RCT), amelyek becsléseket közöltek a D-vitamin-pótlás kardiometabolikus tényezőkre gyakorolt hatásáról. Összesen 99 RCT 17 656 résztvevőjét elemezték.

A tanulmány szerint az étrendhez hozzáadott napi 3320 NE D-vitamin átlagos adagja a vérnyomás, az összkoleszterinszint, a glikált hemoglobin A1C, valamint az éhgyomri vér inzulin és glükóz szintjének csökkenésével járt.

A D-vitamin-pótlás előnyei kifejezettebbek

– azoknál, akik nem elhízottak (BMI 30 alatt);

– az 50 év feletti személyek;

– ha több mint három hónapig szednek étrend-kiegészítőket.

„A D-vitamin hosszabb ideig tartó, nagyobb dózisú szedését figyelembe kell venni, amikor személyre szabott intervenciós stratégiákat dolgoznak ki a kardiometabolikus egészség javítására ezekben a populációkban” – állapítják meg a kutatók.

A túladagolás veszélye

A D-vitamin ezen kívül táplálékból vagy étrend-kiegészítőkből is nyerhető, például D3-vitamin (kolekalciferol) vagy D2-vitamin (ergokalciferol) formájában – hogy mi a különbség ezek között, olvasható Dr. Péter írásában. „A D-vitamin-hiány megelőzéséhez megfelelő étrend-kiegészítőkre és mérsékelt napozásra van szükség” – jegyzik meg a kutatók.

Fontos – a D-vitamin túladagolása lehetséges és nagyon veszélyes. Tehát ne vásárolj tetszés szerint és csak azért kiegészítőket vagy gyógyszereket, mert úgy érzed, hogy szükséged van rájuk. Bármilyen készítményt, legyen az gyógyszer vagy vitamin- és ásványianyag-komplex, az összes elemzés elvégzése után hozzáértő orvosnak kell felírnia – figyelmeztetnek a moszkvai régió egészségügyi minisztériumának Odintsovói Regionális Kórházának orvosai.

Hogyan lehet megérteni, hogy a szervezetben hiány van D-vitaminban

– az izmok gyengesége;

– nagyon gyorsan fáradtnak érzi magát;

– a csontok törésének érzése.

Ha a fenti tüneteket észleli, kérjen időpontot egy háziorvoshoz, aki felírja a szükséges vizsgálatokat a D-vitamin hiányának megerősítésére vagy cáfolására.

Kapcsolódó írásaink