Egészség

Ezek az élelmiszerek a vérrögök legnagyobb ellenségei

A szív- és érrendszer állapotát nagyban befolyásolja az életmód és a táplálkozás

Sajnos mindig is a szív- és érrendszeri megbetegedések voltak az egyik leggyakrabbi halált kiváltó betegségek világszerte. Azonban a jó hír, hogy az életmód és a táplálkozás nagyban befolyásolja ezen problémák kialakulását – tájékoztat a sports.kz.

Ezek az élelmiszerek a vérrögök legnagyobb ellenségei
A lazac, szardínia és a tőkehal, gazdag omega-3 zsírsavakban (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Hemis/hHmis.fr/Mallet Jean-François

A normál szív- és érrendszeri egészség megőrzésének egyik kulcsfontosságú szempontja a vér hígítása és a vérrögképződés megelőzése.

Milyen termékek segítenek ebben?

Hagyma és fokhagyma

Ezek a zöldségek allicint tartalmaznak, egy olyan hatóanyagot, amely segít a vér hígításában és a koleszterinszint csökkentésében. Antikoaguláns tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek segítenek megakadályozni a vérrögképződést.

Hal

A zsíros halak, mint a lazac, a szardínia és a tőkehal, gazdagok omega-3 zsírsavakban. Ez az elem segít csökkenteni a vérlemezkék szintjét és a gyulladást a szervezetben, ami csökkentheti a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Diófélék és magvak

A diófélék, különösen a dió, a mandula és a mogyoró, valamint a len- és chia mag kiváló antioxidáns, E-vitamin és omega-3 zsírsavforrás. Ezek az összetevők csökkentik a koleszterinszintet, hígítják a vért és javítják az erek egészségét.

Gyümölcsök és zöldségek

A bogyók, különösen a fekete ribizli és az áfonya antocianinokat tartalmaznak, amelyek erősítik az erek falát és csökkentik a trombózis kockázatát. A rostokban és antioxidánsokban gazdag zöldségek, mint a spenót, a brokkoli és a kelkáposzta, szintén elősegítik a szív és az érrendszer egészségét.

Tea

A zöld tea katechint tartalmaz, amely véralvadásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Víz

Szigorúan véve a víz nem termék. Azonban ez szolgál alapul különféle italokhoz, gyümölcslevekhez, kompótokhoz, főzetekhez stb. A kiszáradás állapota a vér megvastagodásához vezet, ami nagymértékben növeli a vérrögképződés kockázatát. Ezért az ivás gyakorisága a trombózis megelőzésének alapja.

Kapcsolódó írásaink