Egészség

Ezek az élelmiszerek gyulladást okoznak a szervezetben

Mutatjuk, melyeket érdemes kerülni

Az Ohiói Állami Egyetem tudósai megerősítették, hogy a vörös hús, az alkohol és a gyorsételek gyulladást váltanak ki a szervezetben, míg a fokhagyma, a gyömbér, a hal és a tea védelmet nyújtanak ellene – számol be a sports.kz a gazeta.ru-ra hivatkozva.

Ezek az élelmiszerek gyulladást okoznak a szervezetben
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/CHASSENET

A vizsgálatban 34500 felnőtt önkéntes vett részt az Egyesült Államokból. A tudósok adatokat gyűjtöttek a résztvevők étrendjéről, és mindegyikük esetében kiszámították az étrendi gyulladásindexet (DII), egy olyan számszerű indexet, amely az étrendet a szervezetben zajló gyulladással összefüggő számos biomarkerre gyakorolt hatása szempontjából jellemzi. Összességében 45 étrendi összetevő hatást értékelték.

Az eredmények azt mutatták, hogy az önkéntesek 57%-a gyulladáscsökkentő étrendet követett.

A kutatók szerint a gyulladás olyan krónikus kórképek kialakulását okozhatja, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a depresszió és más mentális zavarok.

A tudósok pontosították, hogy a szervezetben a gyulladást a gyorséttermi ételek, a sült ételek, a főtt ételek, az édességek, az alkohol vagy a vörös húsok okozzák.

A fokhagyma, a gyömbér, a kurkuma, a zöld és fekete tea, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöld leveles zöldségek, a hüvelyesek, a zsíros halak és a bogyós gyümölcsök kifejezett gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Kapcsolódó írásaink