Egészség

Nem mindegy, mit iszunk

Egyes italok akár jelentősen is növelhetik a stroke kockázatát

Nem mindegy, mit iszunk, hiszen ezzel akár a tudtunk nélkül is növelhetjük a stroke kockázatát – derült ki a HealthDay cikkéből.

Nem mindegy, mit iszunk
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/DPA/Monika Skolimowska

Ha röviden akarjuk összefoglalni a portál által idézett kutatás eredményeit, akkor azt mondhatjuk, a legbiztosabb, ha mindenki marad a víznél, és inkább hanyagolja a gyümölcsleveket és a kávé fogyasztását, azonban a helyzet nem ilyen egyszerű.

Habár a legnagyobb kockázati tényező a stroke szempontjából a magas vérnyomás, azonban a megelőzésében sokat segíthet az életmódunk. A megvizsgált adatok alapján a szakértők arra jutottak, hogy napi négy kávénál többet fogyasztók fokozott kockázatnak vannak kitéve, azonban fontos megjegyezni, hogy magának a kávénak emellett vannak pozitív hatásai is.

Az üditők esetében is komplex a kérdés, de a tanulmány azt találta, hogy a rendszeres cukros, leginkább pedig a cukros és szénsavas üditőket fogyasztók akár 20 százalékkal is nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve, így itt is érdemes mértéket tartani. Ahogy azt is érdemes figyelembe venni, hogy nem minden gyümölcslé egyforma, természetesen a frissen facsart levek több egészségügyi előnyt nyújtanak, mint a koncentrátumból készült társaik.

Kapcsolódó írásaink

Háromszoros kockázat

ĀA mentális képesség és a sztróknak való kitettség kapcsolatát komolyan kell venni