Egészség

Szélütést okozhat ez az étrend

A kiegyensúlyozott táplálkozás ezért is fontos mindenki számára

A szénsavas italok és a telítetlen omega-6 zsírsavakban szegény étrend növeli a stroke kockázatát – figyelmeztetett Katherine Johnson kardiológus, a Washingtoni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek szakértője – írja a Sport.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.

Szélütést okozhat ez az étrend
A szénsavas italok is növelik a stroke kockázatát (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

Johnson elmondta, hogy a stroke 88 százalékát 23 olyan tényező okozza, amely sikeresen korrigálható. Példaként hozta fel, hogy a súlyos agyvérzések 14 százaléka a környezetszennyezés miatt következett be. A dohányzás körülbelül ugyanekkora arányt tett ki – tette hozzá a szakértő.

A kardiológus szerint a táplálkozásban elkövetett hibák is olyan tényezőt jelentenek, amely korrigálható a stroke kockázatának csökkentése érdekében. Különösen az üdítőital fogyasztása és az omega-6 zsírsavak hiánya a szervezetben növeli öt százalékkal a roham kockázatát – mondta.

Johnson hozzátette, hogy a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a túlsúly és a passzív életmód tekinthető a stroke legveszélyesebb tényezőjének.

Kapcsolódó írásaink