Egészség
Ezeket a betegségeket előzi meg a sütőtök
Nagyon alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú
Szerinte a sütőtök nagyon alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú, sok omega–3 zsírsavat tartalmaz, ennek ellenére mégsem engedélyezett korlátlanul a cukorbetegek számára – olvasható a Sports.kz oldalán.
„A sütőtököt jobb főtt formában fogyasztani – párolva vagy főzve. Ez segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből, felgyorsítja az anyagcserét” – tanácsolta az orvos.
A sütőtök gazdag rostokban, A-, C-, B-, D-, K-, PP-vitaminban, karnitinben, béta-karotinban és ásványi anyagokban: kalciumban, foszforban, vasban, cinkben és káliumban. A magvai is nagyon hasznosak, jegyezte meg az orvos, mert antioxidánsokat – karotinoidokat, tokoferolokat, A-, E-, B-, F-, PP-vitaminokat, egészséges zsírsavakat, jódot, kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, szelént, glutaminsavat, linolsavat és pektint tartalmaznak.
„A magas savassággal, a gyomor-bélrendszer, a hasnyálmirigy megbetegedéseivel küzdő emberek ne egyenek sütőtököt vagy csak kis mennyiségben, főtt formában fogyasszák” – vonta le a következtetést a szakértő.